Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche Renndienst: Futuristický interiér

V interiéri Porsche Renndienst nechýbajú moderné materiály ako sú uhlíkové vlákna.

V závere minulého kalendárneho roka vydala automobilka Porsche knihu so svojimi 15 nezverejnenými modelmi. Súčasťou projektu „Porsche Unseen“ bol aj koncept minivanu Renndienst, ktorý dostal teraz ďalší rozmer vďaka futuristickému interiéru.

Asi ani netreba zdôrazňovať, že z vnútra je vízia priestranného modelu Porsche rovnako odvážna ako zvonku. Interiér priestorového „family-friendly“ vozidla pre šesť osôb tak trochu pripomína vybavenie kozmickej lode. Štúdia vozidla Porsche Renndienst vznikla ako predstava budúcnosti už v roku 2018 pod dohľadom Michaela Mauera.

Avšak aj po jej prvom oficiálnom odhalení v roku 2020 ju nemecká automobilka neodložila a nasledoval vývoj interiéru vozidla, ktorý má pod vedením Markusa Auerbacha naznačiť ďalšie smerovanie značky. Osobný automobil s veľmi odvážnym dizajnovým jazykom ponúka dvojdielne posuvné dvere známe z užitkových vozidiel, interiér je však skôr zo vzdialenej budúcnosti.

Biely variant konceptu Porsche Renndienst pripomína ochrannú kapsulu, v ktorej šofér sedí vpredu sám pri volante obklopený displejmi. Aj v tomto smere evidentné zameranie značky Porsche na digitálnu budúcnosť a vzťah vozidla so svojimi pasažiermi. Koncept Renndienst disponuje dvojicou displejov po stranách palubnej dosky a stredový digitálny prístrojový štít je známy z modelu Taycan.

Inžinieri a dizajnéri Porsche mysleli aj na autonómne funkcie riadenia, šoférovo sedadlo je možné otočiť o 180 stupňov k posádke vzadu. V druhej rade sa nachádza dvojica samostatných anatomických sedačiek, zatiaľ čo tretí rad maximálne pre tri osoby je tvorený jednotnou ľavicou s takzvane „plávajúcimi“ opierkami hlavy, aby mal šofér lepší výhľad dozadu.

V interiéri Porsche Renndienst nechýbajú moderné materiály ako sú uhlíkové vlákna a rozdelenie na zóny. Okolo posádky sa na bočných paneloch dverí objavujú dotykové plochy ako pre otváranie dverí, tak pre ovládanie infotainmentu, napríklad hudby. Vedenie automobilky Porsche však stále hovorí skôr o smerovaní do budúcnosti, takže o zavedení do výrobného procesu sa neuvažuje.

Premýšľali sme, ako preniesť typický štýl Porsche aj do priestoru pre cestujúcich, ktorý je dosť vzdialený od klasického interiéru športových vozidiel. A ako by sme pojali systém autonómneho riadenia,“ dodal na vysvetlenie Michael Mauer, ktorý šéfdesignérom značky Porsche, ktorú v roku 1931 založil v Nemecku Ferdinand Porsche.

-jj-, zdroj a foto: Porsche

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov