Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Porsche Taycan: Puristické, expresívne, nadčasové

Porsche Taycan vás chytí za srdce a vo verzii Cross Turismo sa nestratí ani mimo cesty.

Na krásnom zámku Mcely neďaleko Prahy už pri našom príchode čakalo niekoľko nablýskaných áut s rôznymi farbami karosérii. Luxusná značka Porsche totiž pre európskych novinárov pripravila dynamickú prezentáciu svojho nového a vylepšeného modelu Taycan a to dokonca aj v terénne upravenej verzii s názvom Cross Turismo. Oproti klasickému športovému Taycanu sa terénna verzia odlišuje vyššou svetlou výškou (+20 mm), jazdným režimom Gravel a najmä zabudovanými off-road prvkami v prednom spojleri, na prahoch a na zadnom difúzore. V interiéri si potom môžete všimnúť praktický kompas namiesto elegantného ciferníka ručičkových hodiniek. 

Porsche Taycan už na prvý pohľad zaujme ikonickou líniou karosérie, na akú sme zvyknutí  zo starších modelov nemeckej značky. Aerodynamické vlastnosti vylepšujú zapustené kľučky dverí a dôležitým prvkom sú aj bočné otvory pre nasávaný vzduch pred prednými kolesami, ktoré Porsche nazýva vzduchovými závesmi. Nás zaujal aj nápis s názvom značky v zadnej časti karosérie, pretože Porsche využilo trojdimenzionálne písmená pod skleneným krytom. 

Okresné cesty v Českej republike nám, pochopiteľne, nedovoľovali využiť potenciál testovaných áut naplno, no napriek tomu sme sa snažili vyťažiť z jázd možné maximum. Pri informácii, že verzia Turbo S disponuje dvojicou elektromotorov so spoločným výkonom 560 kW (761 k) si teda viete predstaviť, koľko percent zo schopností auta môžete v bežnej premávke overiť. A to pritom netreba sedieť v najvýkonnejšej verzii, ktorá na stovku zrýchli za 2,9 seknudy. Veď už základný variant sa môže pochváliť výkonom 300 kW (408 k) a zrýchlením z 0 na 100 za 5,4 sekundy. Pri jazde cítiť, že lítiovo-iónová batéria je uložená v podlahe a konštruktéri obalili karosériu auta prakticky okolo nej. Taycan neuveriteľne presvedčivo sedí na ceste a má dokonale presné reakcie na akýkoľvek pokyn od vodiča. Našu pochvalu si zaslúži tiež systém aktívnej aerodynamiky Porsche Active Aerodynamics (PAA), ktorý dokáže pri vyšších rýchlostiach vyklápať zadný spojler až v troch stupňoch, čím ešte zlepšuje jazdné vlastnosti auta na ceste. 

Na záver dynamickej prezentácie sme si ešte mali možnosť vyskúšať aj terénne schopnosti verzie Cross Turismo v krásnom opustenom lome, ktorý s obľubou navštevujú aj filmári z Hollywoodu. Značka Porsche tak definitívne dokázala, že nie len majstrom v konštruovaní športových áut, ale že dokáže vyrobiť aj praktické (a stále športové) auto do náročnejších terénov. Skvelá skúsenosť!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov