Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


IAA Mobility 2021: TOP 5 noviniek z Mníchova

Pozrite si najzaujímavejšie novinky a koncepty z práve prebiehajúceho autosalónu.

Tohtoročný autosalón v Mníchove vlastne ani nie je typický autosalón. Ide skôr o výstavu nových áut a zaujímavých trendov v oblasti individuálnej mobility. Na výstavisku síce chýba množstvo známych automobilových značiek, avšak núdza o novinky v Nemecku rozhodne nie je. Na svoje si prídu predovšetkým milovníci elektrického pohonu dopravných prostriedkov, pretože elektromobilita je ústrednou témou veľtrhu. V rozsiahlej galérii, ktorú sme publikovali v rámci nášho účtu na sociálnej sieti Facebook si môžete pozrieť výber najzaujímavejších nápadov, prototypov či sériovo vyrábaných produktov. To naj zo sveta automobilov vyberáme v tomto článku, tu je našich TOP 5 noviniek:

Renault Mégane

Nová generácia ikonického Renaultu Mégane patrí medzi najväčšie prekvapenia mníchovského autosalónu. Francúzsky výrobca pokračuje v masívnej elektrifikácii svojich modelov, pričom sa vôbec nebojí použitia extravagantných tvarov. Nový Mégane už na prvý pohľad zaujme veľkými diskami kolies, novým svetelným podpisom predných Full-LED svetiel, kľučkami dverí zapustenými v karosérii či dlhým rázvorom osí kolies. Použitím novej platformy s názvom CMF-EV dáva Renault definitívne zbohom spaľovacím motorom. Odvážny dizajn exteriéru dopĺňa ultramoderný interiér s dvojicou veľkých displejov. Ten pred vodičom má 12 palcov, stredový dokonca 12,3. Výrobca do budúcna ráta s ponukou elektromotora v dvoch výkonnostných verziách a tiež s dvomi rozdielne veľkými batériami.

Volkswagen ID. LIFE

Koncept, ktorý by mal byť predzvesťou lacného elektromobilu, ktorého cenovka by nemala presiahnuť 20-tisíc eur. Zároveň by mal byť schopný reálne prejsť až 400 km. Pri tvorbe bola  použitá známa platforma MEB (používa ju aj ID 3), pričom v tomto prípade sú poháňané predné kolesá. Koncept využíva elektromotor s výkonom 230 koní, vďaka ktorému teoreticky akceleruje na stovku za 6,9 s. V interiéri nájdeme 34-palcovú (!) výsuvnú obrazovku. Na palube je aj konzola, takže zastávka na nabíjačke by nemala byť nudná. Zaujímavým riešením je aj to, že predné sa tiež dajú sklopiť do roviny, takže si viete vytvoriť malú kinosálu.

Dacia Jogger

Ďalšia mimoriadne zaujímavá novinka tentokrát z dielne automobilky Dacia. Ide o nové rodinné kombi, ktoré si môžete kúpiť aj v 7-miestnej verzii. Hoci sa Dacia Jogger dĺžkou karosérie blíži skôr nižšej strednej triede, vďaka veľkému vnútornému priestoru by sa nestratil ani v triede s označením MPV. Tvar prednej časti aj interiér už poznáme z novej Dacie Sandero, rodinná novinka sa mení a výrazne rastie až od druhého páru dverí. Kufor s objemom 708 litrov tiež stojí za povšimnutie. Pod kapotou budú hrať prím benzínové trojvalce.

Smart Concept #1

 

Pozoruhodný koncept, ktorý prichádza pod značkou Smart je v skutočnosti spoločným dielom Mercedesu a čínskej firmy Geely. Kompaktné SUV bude mať odvážne tvary karosérie a pomerne priestranný interiér. Na to, že ide o Smart bude budúce sériovo vyrábané auto doslova obor. Bez problémov prerastá aj niektoré dnešné SUV modely. V interiéri si môžete všimnúť veľkú 12,8-palcovú obrazovku, pričom výrobca sľubuje úplne nový infotainment a tiež celý rad najmodernejších technologických vychytávok. Vyzerá to tak, že sériová podoba auta sa už od konceptu nebude zásadne odlišovať.

Hyundai Prophecy Concept

Jedna z najväčších záhad a zároveň najväčších hviezd celého podujatia. Dynamická karoséria očividne čerpá inšpiráciu zo starších modelov iných značiek a pretvára ju na moderné veľdielo. Má naozaj zaujímavé prvky, najmä vzadu, kde je zakončený nárazníkom s unikátnou stavbou, v ktorom sú integrované LED segmenty zodpovedné za osvetlenie. Zaujímavo vyzerajú aj obrovské disky. Vzhľadom na ekologickú povahu projektu tu budú kľúčové otázky odporu vzduchu, preto môže starším ročníkom zadná časť trošku pripomínať aj Tatraplán. Každopádne sme zvedaví, čo Hyundai s týmto konceptom plánuje do budúcna.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov