Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW 128 ti – Nepovie nie

BMW 128ti je výnimočné auto, ktoré tak vôbec nevyzerá.

História vozidiel TI siaha do roku 1963, keď BMW predstavilo model 1800 TI a vrchol dosiahol v podobe modelu BMW 2002 TI, s ktorým v roku 1970 svoje prvé 24-hodinové preteky na okruhu Nürburgring spolu s tímovým kolegom Clemensom Schickentanzom vyhral budúci jazdec formuly 1, víťaz Le Mans a šampión DTM Hans-Joachim Stuck. Skratka TI, neskôr malými písmenami ti, označovala Turismo Internazionale. Koncom deväťdesiatych rokov sa BMW k filozofii mimoriadne dynamických kompaktných vozidiel vrátilo s modelmi 323ti a 325ti, no niť sa opäť pretrhla. Model 128ti znova oživuje históriu a dúfam, že tentoraz natrvalo. Bolo by škoda, keby to bol iba „jeden výstrel do tmy“. Stelesňuje totiž presne to, na čom si BMW založilo svoje renomé.

Nekričí

Predný nárazník má väčšie vstupné otvory, vychádza z modelu M135i xDrive, model 128ti však svoj charakter zvýrazňuje červenými doplnkami – menovite usmerňovačmi postranných vstupných otvorov, prahovými lištami a logom ti pred zadným kolesom. Modely s červenou alebo modrou farbou majú spomínané doplnky čierne. Auto s nimi nekričí na sto honov, že je výnimočné, ale vyzerá cool. Keď už sme pri kriku, ani výfuk a motor nijako výrazne nekričia. Majú pekný zvuk už aj v komfortnom režime, v športovom ešte trochu zvýraznený aktívnou klapkou vo výfuku, ale mne osobne chýbala taká tá hravosť a nezbednosť, možno až beštiálnosť výfuku v športovom režime. Vo vnútri nájdete M-športový volant, športové sedadlá s možnosťou prifukovania bočníc, hliníkové pedále, červené prešitie a logo „ti“ na lakťovej opierke. Škoda, že iba tam, na lakťovej opierke je totiž mimo priameho zorného poľa vodiča a spolujazdca. Niekde na prístrojovej doske, trebárs vpravo pred spolujazdcom, by malo podobné logo väčší zásah. A škoda aj to, že ani sedadlá nie sú výraznejšie. Na môj vkus sú úzke (aj v najviac roztvorenej polohe) a chýba im výraznejšie bočné vedenie.

265 koníkov

To podstatné, čím je 128ti výnimočné, sú však motor a podvozok. Preplňovaný benzínový dvojliter totiž presvedčí nielen výkonom 195 kW (265 k), ale aj peknou charakteristikou s rastom výkonu až do najvyšších otáčok. Avšak už aj v nízkych a stredných otáčkach má síl dostatok, veď najvyšší výkon odovzdáva v rozmedzí 4 750 – 6 500 ot.min-1 a najvyšší krútiaci moment v rozmedzí 1 750 – 4 500 ot.min-1.

Na prednej náprave je samosvorný diferenciál typu Torsen.   

Motor je spojený s 8-stupňovou automatickou prevodovkou Steptronic Sport, chválim, že manuálne radenie voličom má správny smer – dopredu podraďujete, dozadu preraďujete na vyššie stupne. Hnacia sila sa prenáša na predné kolesá. Chápem prečo je to tak, ale zároveň je mi ľúto, že tento model nemá pohon zadných alebo všetkých štyroch kolies. BMW sa snaží túto absenciu eliminovať samosvorným diferenciálom na prednej náprave, ktorá zlepšuje záberové vlastnosti kolies pri akcelerácii a výjazd zo zákrut. Ide o diferenciál typu Torsen, ktorý pracuje na mechanickom princípe a má zverný pomer 31 percent pri zrýchľovaní (BMW M135i xDrive: 36 percent) a 26 percent pri spomaľovaní. Pravda je taká, že s pneumatikami Bridgestone Turazna T005 sa to príliš nedarí, tie totiž nedokážu preniesť výkon na cestu. Určite by som si priplatil za Micheliny Pilot Sport 4, ktoré BMW ponúka ako opciu.

Z divízie M Sport

Podvozok ladili v divízii M Sport, oproti bežným jednotkám má o 10 mm nižšiu svetlú výšku, tuhšie pružiny a tlmiče, pevnejšie stabilizátory a ich uloženia s väčším predpätím, upravené riadenie a tiež optimalizovanú elastokinematiku prednej nápravy. Výsledkom je, že podvozok nepovie nie, nepodržím. Vozidlo reaguje na riadenie agilne, hoci spätná väzba vo volante by mohla byť lepšia. V zákrutách je auto veľmi dlho neutrálne, no potom sa prejavia už spomínané pneumatiky a ide nosom. Pokiaľ sa vám to stane pri výjazde a nie pri vjazde do zákruty, tak stačí uvoľniť plyn a auto sa krásne prehupne na opačnú stranu. Inými slovami, funguje zmena nedotáčavosti k pretáčavosti dynamickým prenosom hmotnosti spredu dozadu. Podvozok pritom funguje aj na slovenských, teda nie práve najkvalitnejších cestách. Platí na dynamiku, teda vedenie stopy aj na tlmenie nerovností. Vpredu sú 360-milimetrové kotúče so štvorpiestikovými strmeňmi, ktoré sa ledva vmestia do diskov, vzadu 300-milimetrové kotúče a sú silné, no nástup a dávkovateľnosť brzdnej sily by mohli mať lepšiu.

BMW M135i xDrive – Zbohom predsudky!

Stručne

Čo treba uznať

  • Podvozok funguje aj na slovenských cestách.

Čo nám chýbalo

  • Výraznejší zvuk výfuku.

Čo nás prekvapilo

  • Nie príliš presvedčivé pneumatiky v prvovýbave.

 

BMW 128ti

Cena (základ/test)                                          23 300/53 270 €

Záruka                                                           2 roky bez obmedzenia km

Motor

  • Preplňovaný zážihový R4/16V, zdvihový objem valcov 1 998 cm3, max. výkon 195 kW (265 k) pri 4 750 – 6 500 ot.min-1, max. krútiaci moment 400 Nm pri 1 750 – 4 500 ot.min-1. Emisie CO2 157 – 170 g/km.

Jazdné výkony

  • 0 – 100 km/h za 6,1 s, vmax=250 km/h, spotreba WLTP/test 6,9 – 7,5/7,5 l/100 km.

Ikonky

  • Bluetooth
  • Wi-fi
  • USB
  • Zrkadlenie –
  • Uhlopriečka: 10,25
  • Batožinový priestor: 380 dm3

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov