Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Audi skysphere concept – Budúcnosť plná neobmedzených možností

Audi skysphere concept. Nezvyčajný roadster skysphere predstavuje prvého zástupcu novej rodiny koncepčných štúdií od Audi.

Dvojdverový otvorený automobil s elektrickým pohonom je navrhnutý tak aby posádke poskytol maximálnu slobodu pri voľbe zážitkov z jazdy. Môžete sa nechať viesť v autonómnom režime a užívať si maximálny komfort, alebo vziať všetko do svojich rúk a zažiť výnimočnú športovú jazdu bez kompromisov. Vďaka unikátnemu dizajnu a inovatívnym technickým riešeniam ako variabilný rázvor (premenlivá dĺžka vozidla) jedno auto skutočne môže ponúknuť radikálne odlišné zážitky z jazdy.

Úcta k tradícii bez retro dizajnu

Ako zdroj inšpirácie pre Audi skysphere koncept poslúžil legendárny model z histórie značky – roadster Horch 853. Tím dizajnérov však išiel vlastnou originálnou cestou bez retro nostalgie a z legendárneho predchodcu si vzal len typické proporcie s kompaktnou kabínou a dlhou prednou kapotou. Prednej časti dominuje typická jednodielna maska singleframe s plasticky vystupujúcim osvetleným logom. Celá maska a čiastočne aj bočné plochy obsahujú trojuholníkové LED prvky slúžiace napríklad aj na rozmanité animácie. Denné svetlá na hornom okraji predného nárazníka vytvárajú sústredený “pohľad”. Keď sa zmení rázvor, LED panely vpredu a vzadu predvedú špeciálne komponovanú sekvenciu.

Aj zadnej časti karosérie dominuje digitálna LED plocha ťahajúca sa po celej šírke a veľké zasklené plochy. Pod zadným trojrozmerne tvarovaným sklom sú uložené dve cestovné tašky, navrhnuté špeciálne pre Audi skysphere.

Život je zmena… ktorá príde stlačením jedného ovládača

Užívať si cestu sa dá rôznym spôsobom. Niekedy si chcete dopriať radosť zo samotnej jazdy – vychutnať si elegantné prejazdy zákrutami či pocit rýchlosti. Inokedy je príjemnejšie nechať sa pohodlne viezť, užívať si výhľady a úplnú voľnosť. S konceptom Audi skysphere sa môžete kedykoľvek počas jazdy rozhodnúť pre jednu či druhú možnosť a vyťažiť tak z každej cesty maximum zážitkov.

V režime Grand Touring Experience sa auto “natiahne” o 25 centimetrov na úctyhodných 5,19 metra, čo sú parametre luxusnej limuzíny A8L. Okrem toho sa ovládacie prvky ako volant a pedále kompletne zatiahnu do neviditeľnej polohy, čím interiér získa úplne iné dimenzie a posádka si môže vychutnať novú formu slobody. O riadenie sa stará systém pre automatizovanú jazdu (Level 4). Znamená to, že pri definovaných cestných a dopravných podmienkach vodič môže preniesť celú zodpovednosť na vozidlo a nemusí zasahovať do riadenia.

V režime Sports Experience sa auto “zmenší” na rozmer 4,94 metra a získa parametre agilného športového modelu. V tomto móde má vodič riadenie plne vo svojich rukách a môže si užívať výnimočné športové vlastnosti. Tie zabezpečuje elektrický pohon s výkonom 465 kW (632 k) a krútiacim momentom 750 Nm, čo umožňuje v prípade potreby zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 4 sekundy.

Vozidlo je optimalizované tak, aby v oboch jazdných režimoch dosahovalo ideálne vlastnosti pre daný typ jazdy. Prispieva k tomu najmä technológia podvozka s pneumatickým pružením Adaptive Air Suspension. Toto pruženie umožňuje aj zmenu výšky vozidla. Rozhodujúci vplyv na variabilitu jazdných vlastností má novinka v systéme aktívneho podvozku Audi skysphere. Vyspelá riadiaca jednotka využíva senzory aj digitálne prognózy o priebehu cesty z navigačného systému a na základe dát cielene zdvíha alebo spúšťa jednotlivé kolesá, čím eliminuje otrasy z nerovností a vĺn na ceste.

Priestor pre zážitky ×2

Keď Audi skysphere koncept jazdí v režime manuálneho ovládania, interiér sa premení na perfektný kokpit agilného vozidla. Revolúciu však predstavuje režim autonómnej jazdy. Bez ovládacích prvkov sa interiér javí ako široký, vzdušný priestor inšpirovaný štýlom art déco. Komfortné sedadlá majú eleganciu dizajnového nábytku a vďaka variabilnej polohe poskytujú priestor na nohy a voľnosť na úrovni prvej triedy v lietadle.

Veľké dotykové monitory na prístrojovom paneli širokom 1 415 mm a vysokom 180 mm, ako aj v hornej časti stredovej konzoly, slúžia na ovládanie systémov vozidla a infotainmentu. Zážitok z jazdy sa dá vďaka záberom z interiéru a okolia zdieľať s priateľmi prostredníctvom sociálnych sietí. Aj každodenné úlohy vrátane videokonferencie ľahko vybavíte počas jazdy. Audi skysphere sa pri automatizovanej jazde samočinne postará o parkovacie miesto a nabíjanie.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov