Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


IAA v ohrození. Budú protesty ekológov proti elektromobilom?

Frankfurtský autosalón to nemá ľahké. Nie je sám, ktorý to má na hrane. Už len to, že boli presťahovaný do Mníchova. Na rozdiel od ostatných medzinárodných autosalónov chcú organizátori IAA 2021 aj napriek rôznym upozorneniam podujatie tohto roku uskutočniť.

Aby sme boli úplní. Problémy veľkých autosalónov, vrátane toho najväčšieho autosalónu v Nemecku začali ešte pred pandémiou koronavírusu. Drasticky klesajúci počet návštevníkov a veľa nevyužitého priestoru vo veľkých sálach frankfurtského veľtrhu na jeseň 2019 spustil transformáciu a  prinútil organizáciu Verband der Automobilindustrie hľadať alternatívy. Celosvetové udalosti na jar 2020 sa zdali byť už len posledným klincom do rakvy. Organizátori sa však nevzdali a po 70 rokoch úplne zmenili myšlienku IAA. Teraz to už nebude výstava automobilov stojacich vo Frankfurte, ale sympózium, ktoré sa bude konať na mnohých miestach v Mníchove.

Opýtali sme sa predajcov áut: Nechýbajú vám autosalóny?

Eko organizácia s revolučným názvom „Sand in the Modes“ odhalila svoje plány portálu Automotive News Europe. V rámci kampane #blockIAA plánujú „stáť v ceste devastačnému šialenstvu automobilového priemyslu“ a „škrtiť automobilky“. Je zaujímavé, že majú na muške práve elektromobily. Aktivisti v zaslanom stanovisku vyjadrili názor, že „elektromobily nie sú riešením z ekologického ani sociálneho hľadiska“. „Sand in Modes“ má v úmysle prijať opatrenia, ktoré budú blokovať IAA v jeho novej podobe. Ak sa organizátori výstavy dokážu s touto výzvou vyrovnať a všetko pôjde podľa plánov, IAA 2021 v Mníchove sa uskutoční 7.-12. septembra. Niekoľko výrobcov automobilov, predovšetkým z Nemecka, avizuje veľké premiéry. Chýbať však bude niekoľko kľúčových hráčov, ako napríklad Toyota, Opel, Peugeot a Fiat.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov