Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lamborghini Countach LPI 800-4: Hyperhybrid v retro štýle prichádza

Lamborghini oficiálne predstavilo nový Countach. Hyperhybrid, nadväzujúci na legendárny supercar zvonku vyzerá ako moderná interpretácia klasiky, ale pod ním sa skrývajú uhlíkové kompozity a superkondenzátory.

Každý, kto má dobrú pamäť a dlhodobo miluje automobilový priemysel, si perfektne pamätá koncept Miury z roku 2006. Tí, ktorí majú o niečo lepšiu pamäť, si spomenú aj na bolesť, ktorú všetci pociťovali po slovách generálneho riaditeľa Lamborghini – Stephana Winkelmanna: “S Miurou sme oslávili našu históriu, ale Lamborghini je budúcnosť. Retro dizajn nie je to, kvôli čomu sme tu. Preto neurobíme modernú Miuru.” Uplynulo 15 rokov a evidentne sa smer, akým sa Lamborghini uberá, trochu zmenil. Stephan Winkelmann dnes predstavil novú reinkarnáciu modelu Countach – model, ktorý na klasický superšport nepochybne odkazuje nielen svojim názvom, ale aj retro štýlom.

Okrem stylingu nový model so starým kombinuje ďalšie dva kľúčové prvky. Prvým je motor V12 a druhým sú dvere, ktoré sa otvárajú nahor, tak charakteristické pre všetky modely Lamborghini s motorom V12, počínajúc Countachom. Neskôr ich mala každá vlajková loď: Diablo, Murciélago, Aventador a všetky ich limitované verzie.

Limitovaná bude aj výroba nového Countach. Postaví sa iba 112 kusov. Je to odkaz na továrenský kód tohto modelu z obdobia jeho návrhu – LP 112. Dnes je vedľa krásneho názvu aj kódová značka LPI 800-4. LP znamená Longitudinale Posteriore, čo je zadné pozdĺžne umiestnenie motora. Písmeno I, ktoré predstavili pri koncepte Asterion LPI 910-4 v roku 2014, znamená hybrid.

Nie je ťažké rozlúštiť, že 800 znamená silu vyjadrenú v konských silách. Je zaujímavé, že ide o zaokrúhlenú hodnotu. Countach v skutočnosti produkuje 814 koní. Patrí sem 780 koní zo spaľovacieho 6,5-litrového motora V12 a 34 koní z elektrickej jednotky 48 V. Lamborghini tvrdí, že vďaka tomu auto na jednej strane nestratilo charakter pohonu V12 a na druhej strane Countach veľmi rýchlo reaguje na očakávania vodiča, pretože dodatočná porcia krútiaceho momentu je k dispozícii prakticky kedykoľvek.

Tu je hybridná zostava tvorená superkondenzátormi. Výsledkom bolo, že pri zachovaní rovnakej hmotnosti bolo možné získať trikrát väčší výkon v porovnaní s lítium-iónovými batériami rovnakej hmotnosti. Úspory sa vyplatili. Countach váži 1 595 kg. Slušná hmotnosť a vysoký výkon samozrejme znamenajú fantastický výkon. Lamborghini uvádza, že nový Countach LPI 800–4 dosiahne 100 km/h za 2,8 s a 200 km/h sa na ciferníku objaví po 8,6 s od štartu. Maximálna rýchlosť je tu 355 km/h.

Najnovšie dieťa Lamborghini je technologickým majstrovským dielom nielen kvôli pohonu. Má tiež fotochromatickú strechu, ktorú je možné stlmiť a zosvetliť stlačením tlačidla. Aj keď je toto riešenie pôsobivé, nie je to žiadna novinka – Mercedes SLK mal podobnú strechu už takmer pred 10 rokmi.

Prvé kusy Lamborghini Countach LPI 800-4 budú zákazníkom dodané začiatkom roku 2022 (1. štvrťrok). Na výber budú historické farby, ako napríklad Impact White, Giallo Countach a Verde Medio. Zoznam moderných lakov obsahuje okrem iných Viola Pasifae a Blu Uran. Prezentačné auto je pokryté bielym Bianco Siderale, trblietajúcim sa jemne modrým svetlom. Interiér je ukončený červenou farbou. Táto farebná kombinácia má odkazovať na pôvodný Countach patriaci samotnému Ferruccio Lamborghini.

Lamborghini Countach LP 500: Abrahámoviny

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov