Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Lamborghini Countach LP 500: Abrahámoviny

Lamborghini Countach je športové kupé, ktoré sa vyrábalo v rokoch 1974 až 1990.

Talianska automobilka Lamborghini má opäť dôvod na veľkú oslavu. Prísne hranatý športiak Countach LP 500, ktorý mal premiéru na verejnosti začiatkom marca roku 1971 v Ženeve, je na trhu už päť dekád.

Lamborghini Countach je športové kupé, ktoré sa vyrábalo na Apeninskom polostrove, v období rokov 1974 až 1990. Countach bol nasledovníkom Lamborghini Miura a predchodcom vozidla Lamborghini Diablo. Štúdia vozidla s označením LP500 mala na svoj čas futuristický dizajn a ostré tvary. Pôvodne sa nepočítalo so sériovou výrobou. Po úspechu konceptu na autosalóne vo Švajčiarsku vedenie automobilky rozhodlo o vývoji nového vozidla na báze modelu LP500.

Objem pôvodného vidlicového dvanásťvalca znížili v sériovom modele z piatich na štyri litre. Označenie LP pochádza z talianskeho Longitudionale Posteriore, čo označuje polohu motora, uloženého pozdĺžne vzadu. Prvé vozidlo dodali zákazníkovi 11. apríla 1974. Menšími úpravami prešla tiež karoséria. Vozidlá sa predávali pod názvom Countach, čo znamená v piemontskom dialekte „div“ (výraz je však používaný piemontskými mužmi ako výraz obdivu pri pohľade na krásne ženy).

Hranaté kupé pôvode nebolo určené do predaja, ale vďaka veľkému ohlasu nakoniec začal vývoj modelov postavených na LP 500. Vozidlo nenavrhol nikto iný než v tej dobe dvorný dizajnér automobilky Marcello Gandini, ktorý pracoval pod hlavičkou štúdia Bertone. Do predaja išli aj ďalšie modely odvodené od tohto vydareného športiaku.

Do predaje išli aj ďalšie modely odvodené od tohto vydareného športiaku. Od roku 1974 do roku 1990 sa predalo takmer dva tisíce kusov s designom Lamborghini Countach . Najvýkonnejšia verzia prišla v roku 1985 ako Lamborghini Countach LP5000S Quattrovalvole (Countach LP5000S QV) . Vozidlo s výklopnými dverami malo pod kapotou 455 koní a prirodzene minimalistický batožinový priestor. Countach LP5000S QV) s agregátom 5167 cm³ a štyrmi ventilmi na valec.

Dosahoval výkon 455 koní, čím predstihol svojho najbližšieho konkurenta – športové vozidlo Ferrari Testarossa. Posledným vyrábaným modelom radu Countach bol v rokoch 1988 až 1990 Lamborghini Countach 25 Anniversary, jubilejný typ k 25. výročiu firmy Automobili Lamborghini. Countach mal mimoriadne širokú karosériu, tesnú kabínu a veľmi malý batožinový priestor. To však bolo nutnou daňou za použitý motor V12 s obrovským výkonom. Vozidlá mali ale dokonalé rozloženie hmotnosti.

-jj-, zdroj a foto: Lamborghini, wikipedia

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov