Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW CE 04: Zo štúdie praktický elektroskúter

Pred štyrmi rokmi predstavila motoristická divízia BMW Motorrad koncept elektricky poháňanej motorky BMW CE 04. Teraz prichádza na scénu produkčná verzia, ktorá zaujme po stránke futuristického dizajnu , ale aj ako pokroková záležitosť v oblasti čisto elektrického pohonu.

Nové BMW CE 04 stelesňuje novú formu mestskej mobility na dvoch kolesách. Dizajnový jazyk motorky do zásuvky sa vyznačuje inovatívnym štýlom vzbudzujúcim emócie. Evidentné je využitie modernej technológie pohonu, ale zároveň motoristickí nadšenci stroj okamžite identifikujú ako člena rodiny BMW Motorrad. Celkové futuristické pojatie tvorené spojením nápadnej bielej farby, ktorú doplňujú matné čierne prvky v prednej a bočnej časti a ďalej potom vznášajúce sa sedlo.

.

Konečný dojem potom ešte umocňujú trendy liate kolesá s designom diskových kolies a bočný stojanček, ktorý je do celku dôsledne integrovaný. Nové BMW CE 04 v prevedení Avantgarde Style (voliteľná výbava) je výrazným farebným vyjadrením súčasnej mestskej mobility. V tomto štýle je šedý metalický lak Magellan Grey doplnený čierno-oranžovým sedlom, oranžovým veterným deflektorom a rôznymi ďalšími grafickými prvkami. Produkčná verzia BMW CE 04 má elektromotor s permanentným magnetom umiestneným v ráme medzi batériou a zadným kolesom.

 

Ide o obdobný motor, aký sa používa napríklad v BMW 225xe Active Tourer. Spoločnosť BMW Motorrad realizovala rozsiahle jazdné testy, ktorých cieľom bolo vyvinúť špecifický účinok rekuperácie pre každý jazdný režim. To znamená, že potrebný výkon a jazdné vlastnosti sú k dispozícii v každej situácii na ceste. Nový elektrický skúter má na jedno nabitie dojazd približne 130 km, maximálny výkon 42 koní a maximálnu rýchlosť stanovenú na 120 km/h. Cena skútra do zásuvky prevyšuje čiastku 12.000 eur.


.
Lítium-iontovú batériu je možné nabíjať pomocou integrovaného nabíjacieho zariadenia z bežnej domácej zásuvky, z nabíjačky Wallbox alebo na verejnej nabíjacej stanici. V prípade úplne vybitej batérii trvá jej opätovné nabitie na 100 % z bežnej zásuvky v ideálnom prípade 4 hodiny a 20 minút. S rýchlonabíjačkou, ktorá je k dispozícii ako voliteľné príslušenstvo s výkonom až 6,9 kW (štandardná úroveň je 2,3 kW), sa doba nabíjania pri totálne prázdnej batérii skráti len na 100 minút. Pokiaľ vám zostáva ešte 20 %, tak potom dobíjanie rychlonabíjačkou na 80 % trvá len 45 minút.

V závislosti na trhu se s BMW CE 04 štandardne dodáva nabíjací kábel pre bežné zásuvky s nabíjacím výkonom 2,3 kW. Pre rýchle nabíjanie z domácej nabíjačky Wallbox alebo na verejnej nabíjacej stanici je potrebný nabíjací kábel Mode 3. Rovnako ako v prípade automobilov BMW, je aj pre BMW CE 04 k dispozícii riešenia BMW Charging, ktoré zaisťujú maximálnu flexibilitu zásluhou rôznych riešení a ponúk pre nabíjanie doma, na cestách aj v práci. Systém ASC pre kontrolu trakcie je štandardnou výbavou nového BMW CE 04.

System ASC je porovnateľný s automatickou kontrolou stability u motocyklov BMW so spaľovacím motorom.Pri vývoji BMW CE 04 dávali odborníci z BMW Motorrad veľký dôraz na to, aby jazdcovi poskytli možnosť individuálnej voľby medzi maximálnou efektivitou a maximálnou radosťou z jazdy. Preto je elektrický skúter BMW CE 04 štandardne vybavený tromi jazdnými režimami – „ECO“, „Rain“ a „Road“. Ako voliteľná výbava je k dispozícii tiež extra jazdný režim „Dynamic“, ktorý skútru umožňuje ešte rýchlejšiu akceleráciu.

Nový elektrický skúter BMW CE 04 je štandardne vybavený 10,25-palcovým farebným TFT displejom s integrovanou mapovou navigáciou a konektivitou. Jeho vynikajúca čitateľnosť, prehľadné a ľahko zrozumiteľné menu, ale aj vysoko integrovaná koncepcia ovládania stavia nové BMW CE 04 na špičku v segmente skútrov. Nový farebný displej po prvý raz umožňuje zobraziť navigačnú mapu priamo v prístrojovom paneli, takže nie je potrebný žiadny ďalší displej.

-jj-, zdroj a foto: BMW

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov