Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


E-way Rescue Roadster: Lietajúca záchranka

Medzinárodný tím začal na projekte pracovať vlani v júni.

V podstate za to môže koranavírusová pandémia Covid-19. Práve preto sa totiž tím zložený z produktového dizajnéra, strojného inžiniera a lekárky snaží nájsť technické riešenie na rýchly a bezpečný transport pacientov z ich domova do nemocnice.

Svetlo sveta tak uzrela štúdia autonómneho lietajúceho záchranného vozidla s názvom E-way Rescue Roadster. Celý projekt, ktorý sa teraz presunul do ďalšej fázy životného cyklu vývoja produktu, vznikol vďaka cloudovej platforme 3Dexperience od spoločnosti Dassault Systèmes. Medzinárodný tím začal na projekte autonómneho lietajúceho záchranného prostriedku pracovať vlani v júni. Po niekoľkých mesiacoch tak má pripravenú celú technickú dokumentáciu, 3D model a absolvované simulácie pôsobením vonkajších vplyvov na vozidlo.

Teraz sa projekt E-way Rescue Roadster posúva do ďalšej fázy životného cyklu vývoja produktu, aby raz mohol nájsť svoje využitie v rámci integrovaného záchranného systému. Svoje využitie však nájde E-way Rescue Roadster nielen v rámci integrovaného záchranného systému, ale aj v bežnom mestskom prostredí, kde bude slúžiť k jednoduchšiemu pohybu osob. Vozidlá by totiž už v blízkej budúcnosti mali medzi sebou komunikovať a vytvoriť tak dopravný ekosystém (collective intelligence transportation), ktorý bude predchádzať nehodám či kolónam.

Aj keď jednotliví členovia tímu pracovali v rôznych časových pásmach, mohli súčasne vytvárať jeden projekt. Vďaka „cloudovej“ aplikácii 3Dexperience mali neustále k dispozícii rovnaký súbor dát, plynulý prehľad o zmenách a nutných úkonoch, jednotnú komunikačnú platformu a predovšetkým prvotriedny projektový softvér. Ten im umožnil nielen 3D modelovanie technických súčastí a celého modelu, ale aj testovanie návrhov a simulácie. Zároveň im softvér od spoločnosti Dassault Systèmes umožnil pracovať vo webovej aplikácii.

A vďaka tomu mali prístup k celej škále možností 3Dexperience riešení napríklad v notebooku alebo na tablete, a mohli tak pracovať skutočne zo všadiaľ. Konštrukcia vozidla si vyžiadala detailné technické nákresy podvozku, motorov a vrtúľ či interiéru prepravnej kapsule. Tím sa napríklad musel vysporiadať s problémom, keď kolesá bránili vysunutiu sklopných ramien nesúci vrtule. Rozsah ich pohybu bol navyše obmedzený veľkosťou a umiestnením motoru, ktorý ich poháňal.

Vďaka cloudovej aplikácii navrhol strojný inžinier riešenie pre miniaturizáciu motora bez toho aby sa znížil jeho výkon. „Pomocou generatívneho designu riešení CATIA sa nám podarilo znížiť celkovú hmotnosť vozidla, pričom nedošlo ku zníženiu odolnosti konštrukcie. Vďaka ľahšej konštrukcii sme mohli znížiť spotrebu energie, a teda odpovedajúcim spôsobom upraviť aj špecifikáciu motoru,“ hovorí Tony Parez-Edo Martin, ktorý stojí za návrhom E-way Rescue Roadsteru.

Do projektu zapojili aj lekárku a preto boli pri konštrukcii vozidla zohľadnené aj požiadavky na optimálny prevoz pacientov. Pre ich transport sú dôležitými faktormi vnútorná teplota a cirkulácia vzduchu v kabíne, ktoré musia byť stabilné bez ohľadu na vonkajšie podmienky. Vďaka programovo komponente simulujúcemu prúdeniu kvapalín a vzduchu v kabíne odhalil tím potrebu pridať vetracie mriežky na zadnú časť vozidla. Autonómna lietajúca záchranka v súčasnosti vstupuje do ďalšej fázy projektu, čo sa jej podarilo len vďaka výkonnému cloudovému nástroju pre spoluprácu, design a simuláciu.

-jj- zdroj a foto: E-way Rescue Roadster

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov