Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Minitest: SEAT Leon ST 1,5 TSI Style – Veľkorysý a skromný

SEAT Leon ST 1,5 TSI Style je veľký kombík v solídnej výbave za rozumnú cenu.

Veľké moderné kombi, ktoré je navyše veľmi pekné, absolútne moderné po stránke technickej, koncepčnej i dizajnovej, ponúkajúce kvantum priestoru a dynamiku primeranú svojmu účelu – presne takýto dojem na nás urobil SEAT Leon Sportstourer s benzínovým motorom 90 kW a 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Spolu s výbavou Style je táto trojkombinácia najobľúbenejšiu voľbou slovenských zákazníkov. Ak si ho predstavíme v úlohe rodinného auta, určite poteší dobrou prístupnosťou interiéru i veľkého batožinového priestoru so základným objemom 620 dm3 a možnosťou sklápania zadných operadiel (do roviny) z kufra. Je trochu na škodu, že jeho elegantne šikmé dvere uberajú objem v oblasti zadného okna. Skvelý je priestor na zadných sedadlách. Aj komfort jazdy je na jednotku. Motor je tichý a tuhý podvozok je dôkazom, že ak sa dobre utlmí aj akusticky, je všetko v poriadku. Dynamika jazdy je (napriek papierovo nie oslnivým údajom motora) absolútne primeraná dnešným časom. Spotreba, často hlboko pod 5 l/100 km, je vynikajúca, priam „dieselová“. Ovládanie funkcií i asistentov je prehľadné. Privítali by sme ovládanie klimatizácie „vytiahnuté“ mimo dotykového displeja a aj intuitívnejšie ovládače adaptívneho tempomatu. Manuálna prevodovka má jednoducho a azda aj preto maximálne účelne tvarovanú radiacu páku (s takmer guľovou hlavou), je dobre sprevodovaná, s presnými dráhami radenia.

Keby som mal kupovať auto pre 4-člennú rodinu, bol by tento Leon Sportstourer veľmi vážny kandidát. Nemecké korene sú plusom a odlišnosti od koncernových príbuzných vôbec nie sú prekážkou!

SEAT Leon Sportstourer 1,5 TSI Style                 

Cena: základ/test 17 120 / 21 417 €

Parametre: zážihový preplňovaný R4 / 16V, 1 498 cm3, 96 kW (130 k) / 5 000 – 6 000 ot.min-1, 200 Nm pri 1 400 – 4 000 ot.min-1, 0 – 100 km/h za 9,4 s, vmax = 208 km/h, spotreba výrobca (WLTP) / test 5,4 – 6,3 / 6,1 l/100 km

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov