Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Nissan EV36Zero: Elektrický crossover z UK

Vyrábať sa má až 100.000 kusov elektromobilov ročne len vo Veľkej Británii.

Japonská automobilka Nissan chce rozvíjať svoju elektromobilitu aj v Európe. V tejto súvislosti začne v blízkej budúcnosti vyrábať vo Veľkej Británii crossover do zásuvky Nissan EV36Zero, no súčasne investuje do výroby elektromobilov a batérii (9GWh) miliardu britských libier.

Z prvotnej investície 1 miliardy libier smerujúcej primárne do továrne Nissan v britskom Sunderlande bude až 423 miliónov libier určených na rozjazd výroby nového elektromobilu typu crossover. S najväčšou pravdepodobnosťou pôjde o model Nissan Ariya, avšak názov modelu sa ešte môže zmeniť. Nový crossover bude využívať platformu CMF-EV, ktorá je dielom aliancie Renault-Nissan-Mitsubishi.

Vyrábať sa má až 100.000 kusov elektromobilov ročne len vo Veľkej Británii. Tento elektromobil má v podstate nahradiť Nissan Leaf, ktorý na starom kontinente dlho dominoval, ale v posledných dvoch rokoch už jeho predajnosť klesla. Envision AESC, partnerská spoločnosť Nissanu, zasa investuje v Sunderlande do rozšírenia výroby batérií až na 9 GWh ročne.

V blízkej budúcnosti to má byť až 25 GWh a po krátkom čase azda aj 35 GWh. Automobilka Nissan navyše v okolí anglického Sunderlandu plánuje vybudovať solárne elektrárne, ktoré spoločne s už existujúcimi „fotovoltaikami“ a veternými elektrárňami Nissanu dajú dohromady celkový výkon až 132 MW.

-jj-, zdroj a foto: Nissan

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov