Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kia Ceed: Vylepšenia dizajnu, technológií a pohonných sústav

Ceed ako najpredávanejší modelový rad značky získal odvážne a moderné vylepšenia.

Päťdverový hatchback, športové kombi a verzia „shooting brake“ prinesú kompletne prepracovaný dizajn prednej časti, športové vylepšenia zadnej časti, zliatinové disky kolies v novej úprave, svieže farby karosérie a vynovený interiér. Nové modely sa začnú predávať začiatkom štvrtého štvrťroka, zatiaľ čo úspešný model XCeed ako športová alternatíva tradičného SUV dostane facelift na budúci rok. Vzhľadom na aktuálne trendy u zákazníkov i v samotnom odvetví bude tento rad modelov v ponuke aj s novými pohonnými jednotkami a prevodovkami.

Mladistvý exteriér vytvára pocit vitality

Pri pohľade zvonka zaujme omladený exteriér, ktorý vytvára pocit vitality a dodáva vozidlu moderný a dynamický charakter na ceste. Na kompletne prepracovanej prednej časti sa vyníma nové logo Kia – zjednodušená grafika názvu spoločnosti, ktorá odráža jej étos vyjadrený sloganom „Movement that inspires“. Zvláštna pozornosť sa venovala tomu, aby sa jednotlivé varianty od seba odlišovali a boli čo najunikátnejšie.

Kultová mriežka chladiča v tvare tigrieho nosa, podľa ktorej je každé vozidlo Ceed jasne rozpoznateľné, má vo svojom novom stvárnení lesklú čiernu úpravu s matným horným a dolným chrómovým obložením v tvare krídla, ktoré vytvára elegantný a moderný vzhľad. Plug-in hybridné modely (PHEV) majú uzavretú mriežku chladiča s nápadnou povrchovou úpravou v kontrastných farbách. Do strán cez predný nárazník vystreľujú dva veľké bočné vetracie otvory, čo vytvára športovejší vzhľad. Motív „krídla“ sa opakuje aj v ďalších prvkoch dizajnu prednej časti, ako je napríklad matné chrómové obloženie spodnej mriežky chladiča s prívodmi vzduchu alebo výrazné bočné obloženie, ktoré siaha až do oblúku predného kolesa. Na zadnej časti vozidla bol v záujme zvýraznenia jednoduchosti nového znaku Kia vyhladený povrch medzi združenými svetlami LED, aby zodpovedal elegantnému novému logu značky. Model PHEV má nový znak viac v súlade s nedávno aktualizovaným vzhľadom loga spoločnosti. Zadný športový nárazník je doplnený o nový difúzor lesklej čiernej farby a evokuje matnú chrómovú povrchovú úpravu, ktorá zdobí prednú časť.

Všetky modely a varianty radu Ceed majú nové svetlomety s technológiou Full LED s integrovanými svetlami na denné svietenie, ktoré zvyšujú viditeľnosť a bezpečnosť na ceste. Tri moduly v tvare šípky obklopujú integrované hmlové svetlá LED a moduly diaľkových/stretávacích svetiel. Svetlá na denné svietenie slúžia modelu Ceed aj ako smerové svetlá. Päťdverové varianty hatchbacku GT-Line a GT disponujú združenými svetlami LED, ktoré sú vývojovou novinkou a skladajú sa zo 48 modulov lemované červeným rámom. Tieto multifunkčné moduly sú usporiadané do piatich radov a pokryté tónovaným sklom. Diódy LED v niektorých radoch sa rozsvietia sekvenčne, keď vodič použije smerové svetlo, aby upozornil, že sa chystá odbočiť.

Pohľad zboku odhalí na všetkých variantoch modelovej zostavy pútavý nový dizajn zliatinových diskov kolies. Momentálne je v ponuke šesť nápadných štýlov, z ktorých tri sú v rámci najnovších inovácií uvedené na trh po prvý raz:16-palcové disky z ľahkých zliatin v striebornej farbe pre modely so základnou výbavou, lesklé čierne 17-palcové ráfiky z ľahkých zliatin výlučne pre rad GT-Line a superšportové 18-palcové disky kolies z ľahkých zliatin s červenými akcentmi pre výbavu GT.

Luxusný a technologicky špičkový interiér

Na palube vozidiel vynoveného radu Ceed vodiča hneď privíta elegantný dekor interiéru, príjemné sofistikované farby, materiály príjemné na dotyk a usporiadanie, ktoré zaručuje všetkým cestujúcim maximálne pohodlie. Panoramatické strešné okno zaisťuje spojenie s prírodou a vytvára pocit priestoru, ktorý vyvoláva inšpiráciu.

Sedenie je v ponuke v deviatich vyhotoveniach čalúnenia, z ktorých štyri sú v tejto inovovanej podobe modelovej zostavy nové. Na výber sú anatomické sedadlá z čiernej velúrovej s kontrastným prešívaním okrajov v sivej farbe na modeloch GT-Line a charakteristickej červenej farbe na modeloch GT. V dizajne oboch verzií, GT-Line aj GT, má hlavica radiacej páky s novou úpravou moderný vzhľad, zatiaľ čo modely s automatickou prevodovkou sa vyznačujú vyššou mierou luxusu vďaka hlavici radiacej páky z perforovanej kože, ktorá vytvára príjemný pocit na dotyk. Verzie s plne automatickou prevodovkou sa dodávajú s lesklým čiernym zobrazovacím panelom PRND.

V interiéri modelu Ceed sa stretáva moderný štýl a vzhľad s luxusnými funkciami a najmodernejšími technológiami. Veľká 12,3-palcová obrazovka združeného prístroja je spojená s 10,25-palcovou obrazovkou v záujme ďalšieho rozšírenia interakcie vodiča s vozidlom. Každý aspekt interiéru bol navrhnutý s ohľadom na praktické využitie, ako napríklad spínač elektronickej parkovacej brzdy a ďalšie funkcie založené na princípe „ľahko viditeľné, ľahko použiteľné“, ktorý je základom dizajnu vo vnútri kabíny.

Konektivita, ktorá inšpiruje

Vodiča hneď po nástupe do vozidla privíta plne digitálny 12,3-palcový združený prístroj s vylepšenou grafikou, výberom upokojujúcich farebných kombinácií a štyrmi motívmi, pomocou ktorých si môže prístrojový panel prispôsobiť – jeden z motívov sa napríklad mení podľa aktuálnych poveternostných podmienok a príslušnej časti dňa. Vedľa obrazovky združeného prístroja sa nachádza bezrámový centrálny displej s uhlopriečkou 10,25 palca s funkciami informačno-zábavného systému, navigácie a telematickej konektivity. Systém je navrhnutý tak, aby spoločnosť Kia mohla do vozidla odosielať aktualizácie softvéru a máp bezdrôtovo, čím sa vodičom odbúra potreba návštevy autorizovaného predajcu len za týmto účelom.

Najnovší facelift celého modelového radu obsahuje aj softvér, ktorý umožňuje používateľom pripojiť sa k vozidlu diaľkovo pomocou mobilnej aplikácie Kia Connect a používať rôzne funkcie vozidla. Nové funkcie pripojenia pre zostavu vozidiel Ceed obsahujú vylepšené funkcie vyhľadávania cez rozhranie Bluetooth pomocou rozpoznávania hlasu, prepojenie kalendára tretej strany s navigáciou vozidla, režim osobného parkovania, ktorý umožňuje sledovanie vozidla, keď ho riadi niekto iný, a veľmi dôležitú funkciu navigácie na poslednom úseku cesty s rozšírenou realitou. Plug-in hybridný elektrický model Ceed Sportswagon ponúka aj ďalšie komfortné funkcie, ktoré sprístupňujú inšpiratívne technológie pripojenia, ako je napríklad spustenie/zastavenie nabíjania akumulátora na diaľku.

 Najnovšie vylepšenia asistenčných systémov

Vylepšené boli bezpečnostné prvky, ako napríklad doterajší systém upozornenia na objekty v mŕtvom uhle, ktorý teraz nahradila technológia aktívneho predchádzania nehodám. Ak v prípade použitia smerového svetla, ktorým vodič signalizuje zmenu jazdného pruhu, existuje riziko zrážky s vozidlom vzadu, vodiča na to upozorní nová asistenčná funkcia na predchádzanie zrážkam v mŕtvom uhle (BCA). Ak riziko zrážky aj po upozornení stúpne, systém BCA začne aktívne ovládať vozidlo, aby hroziacej zrážke zabránil.

Systém sledovania pozornosti vodiča (DAW+) je v aktualizácii doplnený o technológiu upozornenia na rozbeh vozidla vpredu. Vodiča pomocou vizuálneho upozornenia na obrazovke informuje o tom, že vozidlo pred ním sa rozbieha, napríklad na semafore alebo pri jazde v pomalej premávke.

Medzi ďalšie funkcie ADAS, ktoré sú v modelovom rade Ceed naďalej v ponuke, patrí asistenčný systém na predchádzanie čelným zrážkam (FCA), ktorý je schopný detekcie nielen vozidiel a chodcov, ale aj cyklistov, ďalej asistent udržiavania vozidla v jazdnom pruhu, funkcia inteligentného upozornenia na rýchlostné obmedzenia, manuálny asistent sledovania povolenej rýchlosti a asistent diaľkových svetiel. Étos značky Kia „lepšie vidieť a byť videný“ inšpiroval nový dizajn svetlometov so svetlami na denné svietenie LED a integrovanými hmlovými svetlami LED. Päťdverové verzie hatchbacku dostali do vienka sekvenčné smerové svetlá aj do nových zadných svetiel LED, ktoré sú jedinečné len pre niektoré varianty.

Nové hnacie sústavy prinášajú spojenie výkonu, kultivovaného chodu a efektívnosti

Nový rad Ceed ponúka kupujúcim komplexný výber konfigurácií pohonného ústrojenstva vrátane plug-in hybridných (PHEV) a mild-hybridných (MHEV) motorov s výkonom od 100 k do 204 k. Záujemcovia o model Ceed majú tiež na výber preplňované zážihové a vznetové motory – konkrétne 1,0-litrové a 1,5-litrové zážihové a 1,6-litrové vznetové motory, pričom všetky využívajú technológiu Smartstream od spoločnosti Kia.

Nový 1,5-litrový motor T-GDi sa vyrába v slovenskom závode spoločnosti Kia v Žiline – kde sa vyrába aj celá rodina vozidiel Ceed. Nový motor Smartstream, ktorý vystriedal doterajší 1,4-litrový agregát T-GDi, je spojený so sedemstupňovou dvojspojkovou prevodovkou (7DCT) alebo šesťstupňovou manuálnou prevodovkou (6MT) a dodá 160 k výkonu a zároveň znižuje emisie. Nový motor 1.5T je v ponuke aj ako MHEV, zatiaľ čo vznetový model Ceed, ktorý dodáva 136 k výkonu, je v ponuke iba ako mild-hybrid, ktorý je možné spojiť buď s inteligentnou manuálnou prevodovkou (iMT) alebo prevodovkou 7DCT.

V rámci najnovších aktualizácii je radu modelov Ceed po prvý raz zavedená aj technológia MHEV a DCT pre 1,0-litrový preplňovaný zážihový motor, ktorá poskytuje zákazníkom možnosť ďalšieho zníženia emisií z hnacej sústavy. Zavedením novej polohybridnej technológie pohonu do zážihových a vznetových motorov v rámci celého modelového radu Ceed sa znižujú emisie CO2 až o 10 percent (podľa kombinovaného cyklu NEDC 2.0), v závislosti od typu karosérie, výberu prevodovky, výstupného výkonu motora a špecifikácie vozidla. Dôležité je, že zavedením technológie MHEV sa znižuje spotreba paliva bez straty výkonu.

Modely PHEV využívajú zážihový motor 1.6 GDi, ktorý dodá 141 k výkonu a je spojený so šesťstupňovou dvojspojkovou prevodovkou. Táto hnacia sústava je v rodine vozidiel Ceed nová a spolu s akumulátorom s výkonom 8,9 kWh poskytuje okrem nulových emisií elektrický dojazd 57 km na jedno nabitie, čo je optimálna vzdialenosť pre jazdu v meste.

Špičkové modely GT sa dodávajú s exkluzívnym 1,6-litrovým motorom T-GDi, ktorý má jedinečný zvuk. Zážihový motor je spojený s prevodovkou 7DCT a dodá 204 k výkonu.

 Vznetový mild-hybridný Ceed je jedným z prvých modelov značky Kia, ktorý sa bude v Európe predávať aj s jej novou inteligentnou manuálnou prevodovkou (iMT), vyhradenou výlučne pre polohybridné modely. Tento systém so spojkou bez mechanickej väzby (tzv. „clutch-by-wire“) prispieva k nižšej spotrebe paliva celej sústavy MHEV a nižším emisiám CO2, pričom nestráca nič z atraktívnosti riadenia pomocou konvenčnej manuálnej prevodovky.
Modely radu Ceed sú v ponuke aj so štandardnou šesťstupňovou manuálnou prevodovkou a veľmi žiadanou dvojspojkovou prevodovkou.

Vynovená rodina vozidiel Ceed sa začne vyrábať v auguste vo výrobnom závode spoločnosti Kia v Žiline a v poslednom štvrťroku bude v predaji v celej Európe.

Kia Ceed SW Plug-in Hybrid – Hybridná vernosť

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov