Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Genesis X Concept: Dostane sa do výroby?

Okrem pretiahnutých predných svetlometov na bok karosérie púta pozornosť aj interiér.

Juhokórejská luxusná automobilka Genesis, ktorá patrí pod krídla koncernu Hyundai-Kia, predstavila nedávno koncept prémiového sedanu nazvaný Genesis X Concept. Budúcnosť vidí automobilka vo vysoko výkonných modeloch Gran Turismo s elektrickým pohonom.

Zaujímavosťou je okrem pretiahnutých predných svetlometov na bok karosérie tiež interiér, kde šofér je usadený v akomsi kokpite polstrovanom kožou. Luxusná značka koncernu Hyundai-Kia ukazuje ďalšie smerovanie značky, ale ešte stále nie je vylúčené, že sa Genesis X Concept dostane aj do výroby. Značka Genesis sa osamostatnila v roku 2015, odvtedy postupne rozširuje svoju ponuku a expanduje na nové trhy. Prvá éra sa niesla v znamení sedanov – luxusného G90, veľkého G80 a modelu strednej triedy G70.

Nasledovali SUV, veľké GV80 (pozn. začiatkom tohto roka v ňom mal vážnu nehodu hviezdny golfista Tiger Woods, ktorý sa teraz zotavuje z viacerých zranení vrátane niekoľkých fraktúr) a stredne veľké GV70. A teraz sa zrejme blíži čas ďalšej expanzie. Kórejská luxusná značka totiž už v minulosti dala najavo, že do roku 2022 sa jej ponuka postupne rozšíri na šesť modelových sérii s tým, že by jej súčasťou mohlo byť aj športové kupé. Aktuálne je modelových setov päť a práve kupé teraz Genesis ukázal svetu vo forme konceptu.

Ladné kupé Genesis X je prezentované prostredníctvom špeciálneho videa z amerického Los Angeles. O prípadnej sériovej verzii sa zatiaľ oficiálne nehovorí. Evolúciu vidieť aj v dominantnom motíve masky chladiča v tvare erbu s rozdvojenými svetlometmi. Tieto prvky nechýbajú práve ani na novej štúdii, pričom svetlá sú originálne pretiahnuté do bokov karosérie. Rozdvojené sú pritom tiež koncové svetlá. Kapota je potom vytiahnutá do bokov, čo vytvára nerušenú plochu. Umožňuje to aj fakt, že Genesis je elektrinou poháňaný. Taký pohon by mohla používať aj prípadná sériová verzia.

Kabína je po vzore ďalších takto koncipovaných áut „orientovaná na šoféra“. Vedľa palubnej dosky, ktorá obklopuje práve sedadlo vodiča, to zdôrazňuje aj odlišná farba čalúnenia sedadiel. Predné sedačky sú mimochodom škrupinové so štvorbodovými pásmi, ktoré naznačujú, že sa Genesis X nemá báť jazdiť rýchlo. Sama automobilka napokon koncept popisuje ako vysokovýkonné gran turismo. Genesis X je v poradí už piatou štúdiou relatívne mladej značky. Zatiaľ, čo GV80 v roku 2017 naznačilo tvary pripravovaného SUV, koncepty New York, Essentia alebo Mint boli skôr designérskym cvičením.

-jj-, zdroj a foto: Hyundai, Genesis

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov