Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault čelí obvineniu z vlastného Dieselgatu

Francúzske úrady obvinili automobilku Renault z podvodu v súvislosti s vyšetrovaním emisií naftových motorov, ktoré sa zameralo na niektoré staršie vozidlá a na možné manipulácie s emisnými limitmi.

Automobilka akékoľvek pochybenie odmieta. “Všetky autá Renault boli vždy schválené v súlade s príslušnými zákonmi a predpismi,” uviedla automobilka vo vyhlásení. Dodali, že v rámci vyšetrovania dostali nariadené zložiť zálohu 20 miliónov eur. Navyše budú musieť poskytnúť bankové záruky v hodnote 60 miliónov eur na krytie prípadných škôd.

Prvá jazda s Renault Arkana – Zbohom predsudky!

Automobily s dieselovým motorom sa dostali do centra pozornosti kvôli afére nemeckého koncernu Volkswagen – Dieselgate. Volkswagen v septembri 2015 v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že softvér umožňujúci manipulovať s testami malo približne 11 miliónov naftových áut po celom svete. Škandál stál nemecký podnik desiatky miliárd eur.

“Renault popiera spáchanie akéhokoľvek trestného činu a opakuje, že jeho vozidlá nie sú vybavené systémami, ktoré by umožňovali podvádzať pri testovaní emisií,” zdôraznil. Francúzska prokuratúra začala vyšetrovanie Renaultu ešte v roku 2017. Podľa skorších správ o vyšetrovaní zistili, že niektoré modely viac než desaťnásobne prekračovali limity emisii oxidov dusíka. Jeden z predstaviteľov automobilky uviedol, že nie je jasné, koľkých vozov by sa vyšetrovanie mohlo týkať.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov