Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota v Poľsku spustila výrobu hybridných pohonov pre Yaris

Toyota Motor Manufacturing Poland (TMMP) vo svojom závode vo Walbrzychu spustila európsku výrobu hybridných elektrických prevodoviek pre nízkoemisné hybridné pohony.

Ide zároveň o prvý projekt európskej výroby motorgenerátora MG1, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou hybridného elektrického prevodového ústrojenstva. Popri výrobe spaľovacieho motora 1,5 l TNGA v druhom závode v Jelcz-Laskowiciach navyšuje TMMP výrobu hybridných elektrických pohonov pre Toyotu Yaris aj Yaris Cross, ktorý bude uvedený v druhej polovici tohto roku.

Toyota Yaris Cross – poznáme slovenské ceny

Dopyt po modeli Yaris, ktorý bol vyhlásený za európske Auto roku 2021, je najvyšší v histórii. Model z kategórie malých vozidiel segmentu B, ktorý vlani tvoril vyše 20 % európskeho predaja značky Toyota, sa vyrába v závode Toyota Motor Manufacturing France (TMMF), pričom ešte v tomto roku bude spustená jeho výroba v kolínskom závode Toyota Motor Manufacturing Czech. K ďalšiemu navýšeniu výroby hybridných elektrických pohonov v závode TMMP dôjde potom, ako sa počas roku 2021 spustí výroba nového modelu Yaris Cross taktiež v závode TMMF. Najnovší rozvoj aktivít TMMP je kľúčovou súčasťou stratégie Toyota Motor Europe posilňovať lokálnu výrobu hybridných elektrických pohonov s cieľom dosiahnuť do roku 2025 plánovaný ročný predaj 1,4 milióna vozidiel.

Celých 90 % by mali tvoriť modely s elektrifikovaným pohonom, teda hybridy, plug-in hybridy, elektromobily a vozidlá poháňané palivovými článkami. TME v rámci navyšovania svojich európskych investícií rozšírila výrobný závod TMMP vo Wałbrzychu o novú zlievarenskú linku, ďalšie spracovateľské linky a novú montážnu linku.

Európske auto roka 2021: Prekvapko! Zvíťazila Toyota Yaris

Od roku 2022 otvorí druhú výrobnú linku na benzínové motory 1,5 l TNGA, čím závod TMMP v podstate zdvojnásobí svoju výrobnú kapacitu hybridných elektrických pohonov pre modely Toyota Yaris a Yaris Cross.

Po úplnom rozbehnutí týchto nových projektov v roku 2022 budú závody vo Wałbrzychu a Jelcz-Laskowiciach disponovať celkovo šiestimi výrobnými linkami na hlavné komponenty hybridného pohonu, konkrétne tromi linkami pre hybridné elektrické prevodovky a tromi linkami pre spaľovacie motory TNGA.

Celkové investície do oboch závodov so započítaním nedávno dokončených projektov dosiahnu do konca roku 2022 bezmála 6 mld. PLN (cca. 1,3 mld. eur), pričom výrobná kapacita bude predstavovať 1,65 mil. komponentov ročne a spoločnosť bude zamestnávať vyše 3 000 pracovníkov.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov