Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


LEXUS LF-Z Electrified – 3×virtuálny interiér od umelcov

Pri príležitosti premiéry konceptu LF-Z Electrified s batériovým elektrickým pohonom, ktorý má symbolizovať novú epochu vozidiel značky, oslovil Lexus troch priekopníckych návrhárov so zadaním pripraviť novú podobu interiéru. Návrhár obuvi Salehe Bembury, digitálny umelec Ondrej Zunka a japonská módna značka Hender Scheme preto prišli s virtuálnymi návrhmi interiérov

Séria návrhov LF-Z Electrified Virtual Interior spája výsledky práce ctižiadostivých a progresívnych talentovaných návrhárov naprieč kreatívnymi odvetviami.

Program symbolizuje nový prístup k dizajnu s využitím synergie medzi umením, módou, životným štýlom a technológiami. Súbor tvorivých osobností dokladá rôzne aspekty kľúčových zásad značky Lexus: dizajn inšpirovaný budúcnosťou, japonské tradície a remeselné spracovanie majstrov takumi, ako aj tesnejšie prepojenie medzi človekom a strojom.

Salehe Bembury: spojenie futuristických estetických kvalít s organickými materiálmi a žiarivými farbami

Ako prvý zo série sa predstavuje oceňovaný návrhár obuvi Salehe Bembury, ktorého poňatie dizajnu interiéru je predstavou o budúcnosti. Dizajn konceptu LF-Z Electrified v Bemburyho poňatí inšpirovanom svetom prírody má podobu virtuálneho interiéru, ktorý spája futuristické estetické kvality s organickými materiálmi, ako aj žiarivými farbami, ktoré sú pre Bemburyho typické.

„Chcem, aby toto vozidlo vzbudzovalo pocity úplne prirodzenej juxtapozície stroja a prírody. Rovnakou mierou má využívať funkcie stroja a prospešnosť prírody na silu pohonu aj starostlivosť o pasažierov na ceste do ich cieľového miesta,“ hovorí Bembury.

Koncept pracuje s farbami inšpirovanými pieskovcovou krajinou a ďalšími prírodnými odtieňmi, pričom tradične používané futuristické materiály nahrádza prírodnými, ako sú napríklad cédrové drevo, korok a žula. Tieto prírodné materiály idú ruka v ruke s látkou a vzormi známymi z Bemburyho návrhov športových topánok, ako sú napríklad „chlpatý“ velúr na operadlách sedadiel alebo motív odtlačku prsta, často vídaný na dielach tohto návrhára, tu použitý na personalizovanom ovládacom paneli.

„Salehe podobne ako pri svojej obuvi posúva hranice dizajnu v zmysle výberu materiálov, siluety a súvisiaceho príbehu. Momentálne je jedným z najzaujímavejších návrhárov športovej obuvi, prináša výrazné myslenie a energiu, ktorú v budúcnosti značky Lexus vidíme,“ hovorí Bolain.

Ondrej Zunka: hladké poňatie technológií budúcnosti spočívajúce v starostlivej pozornosti

Interiér Ondreja Zunku sa pýši mechanizmami kozmického veku, sci-fi materiálmi a viacrozmernými tónmi, ktoré presahujú hranice času a priestoru.

„Tento dizajn interiéru je čisto teoretickou úvahou, takže som dal priestor voľným asociáciám, čistým predstavám a kreativite. Chcel som, aby interiér vzbudzoval pocit, že ho nevytvoril človek, ale navrhla ho napríklad rafinovaná umelá inteligencia. Chcel som ísť za hranice všetkých známych jazykov a princípov dizajnu a zabudnúť na všetko, čo sa pri návrhu automobilových interiérov spravidla používa,“ hovorí Zunka.

Zunka zohľadňuje úsilie značky Lexus o intuitívne technológie, a tak prostredníctvom svojich skúseností s digitálnym umením vykresľuje virtuálny interiér posúvajúci hranice funkčnosti a dizajnu. Technologicky progresívny interiér je predstavou premysleného osvetlenia na paneloch vozidla, vyvolávajúceho naskrz telesné pocity so schopnosťou nenásilnou formou zmeniť náladu človeka. Zunkovu hyperfuturistickú víziu pre Lexus LZ-F Electrified završuje priesvitné silikónové čalúnenie sedadiel s vlastnosťami pamäťovej peny a panoramatický strop navrhnutý z brúseného chrómu.

Hender Scheme: remeselné spracovanie kože zakorenené v japonskej tradícii

Tokijská módna značka Hender Scheme sa zameriava na prirodzené materiálové charakteristiky kože, a tak vhodne dopĺňa japonské tradície značky Lexus s dôrazom na remeselné spracovanie takumi. Hender Scheme pre virtuálny interiér LF-Z Electrified zvolila čisto kožené materiály, ktoré stavia vedľa priekopníckej technológie tohto koncepčného vozidla. Neopracovaný organický materiál časom získa patinu, ktorá zvýrazní jeho farby a v každom vozidle je jedinečná. Koncept odráža beh času a vzťah medzi vodičom a vozidlom.

S poukazom na minimálne 60 tisíc hodín skúseností, ktorými musí disponovať každý remeselný majster Lexus takumi, je tento návrh inšpirovaný prácou remeselných špecialistov z tokijskej mestskej časti Asakusa. Na začiatku celého procesu si koža žiada skúsené oko, ktoré odhalí prirodzené charakteristiky materiálu, napr. hrúbku a pružnosť, predurčujúce ju pre daný projekt. Potom prichádzajú k slovu spôsoby formovania, keď sa koža tvaruje podľa strechy, dverí a prístrojovej dosky, čím tieto plastické komponenty získavajú nádhernú povrchovú úpravu.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov