Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Bentley Speed Six: Tucet replík Blower

Pod kapotou nájdete 6-litrový agregát s výkonom 200 koní.

Historický model od automobilky Bentley sa nečakane vracia do života. Z originálu Bentley Speed Six sa vyrobilo 362 kusov, z replík teraz ručne vyprodukuje divízia Mulliner len tucet exemplárov.

Britská značka potvrdila, že v rámci tzv. Continuation Series sa bude jednať o presné repliky modelu, ktorý triumfoval v rokoch 1929 a 1930 na legendárnych vytrvalostných pretekoch 24 h v Le Mans. Pod kapotou nájdete 6-litrový agregát s výkonom 200 koní. Pôvodný model Continuation Series bol Blower, z ktorého sa vyrobila aj funkčná detská verzia.

Speed Six je považovaný za najúspešnejší model v športovej histórii značky Bentley. V pretekoch 24 h v Le Mans v roku 1929 obsadila britská automobilka prvých päť miest. V následujúcej sezóne na vytrvalostných pretekoch v Le Mans štartovalo len sedemnásť vozidiel. Modely Speed Six obsadili prvé dve priečky pred automobilmi Alfa Romeo a Bugatti. Pri historických úspechoch v Le Mans sedeli za volantmi Woolf Barnato, Sir Henry ‘Tim’ Birkin a Glen Kidston.

„Po tom, čo tím Mulliner nadobudol neuveriteľnú úroveň zručností pri vývoji Blower Continuation Series, a vďaka úspechu automobilov u ich zákazníkov, je ocenenie Speed Six ďalším fantastickým krokom,“ povedal predseda predstavenstva Bentley a generálny riaditeľ Adrian Hallmark: „Je životne dôležité, aby sme chránili, zachovávali a rozvíjali nielen túto dôležitú súčasť nášho dedičstva, ale aj poznatky, ktoré sme získali prácou s týmito klasickými modelmi Bentley.“

Každému je už zrejme teraz jasné, že Speed Six je aj celkovo jedným z najdôležitejších modelov Bentley v jeho 103-ročnej histórii. Takže tucet netuctových replík Continuation Series bude stelesňovať rovnaké hodnoty ako W.O. Originály Bentley. To znamená všetkých dvanásť exemplárov sa vyrába ručne s rovnakou starostlivosťou o konštrukčnú kvalitu a s fanatickou pozornosťou venovanou detailom.

Sériu dvanástich vozidiel navrhol, vyvíjal a bude vyrábať tím špecialistov zo spoločnosti Mulliner. Odborníci z rovnakej firmy vytvorili aj sériu Blower Continuation Series – prvý predvojnový pokračovací projekt na svete. Replika modelu Bentley Blower má k dispozícii motor s objemom 4,5 litra. Cena jedného exempláru na britskom trhu je 1,5 milióna libier (1,76 mil eur).

„Speed Six, najúspešnejšie súťažné a pretekárske vozidlo Bentley svojej doby, je považované za jedno z najvýznamnejších vozidiel v histórii značky. Tento model nielenže ďalej preukazoval svoju športovú DNA britskej značky, ale tiež potvrdil koncepciu auta Grand Tourer, Grand Tourer bolo rýchle vozidlo, ktoré zostalo pohodlné aj luxusné, pričom súčasne ľahko prekonávalo aj väčšie vzdialenosti. Od tej doby sa každé vozidlo Bentley riadi rovnakým princípom,“ uzavrel Hallmark.

-jj-, zdroj a foto: Bentley

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov