Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


MINI – Už 20 rokov modernej éry!

MINI a britské závody spoločnosti BMW Group v mestách Oxford a Swindon oslavujú 20 rokov výroby retro originálu medzi malými prémiovými autami.

Začiatkom roka 2001 sa v meste Swindon spustila výroba častí karosérií pre MINI. A o čosi neskôr, 26. apríla 2001, zišlo z výrobnej linky v závode v meste Oxford prvé MINI. Odvtedy vytvorilo MINI vo Veľkej Británii už viac ako päť miliónov prémiových malých vozidiel. V závode v meste Oxford momentálne vznikajú modely MINI 3-dverové, MINI 5-dverové a MINI Clubman ako aj plne elektrické MINI Cooper SE. Všetky spolu a na tej istej výrobnej linke.

Oliver Zipse, aktuálny predseda predstavenstva spoločnosti BMW Group, mal v rokoch 2007 až 2008 na starosti práve výrobu v závode MINI v meste Oxford. Pri príležitosti dvadsiateho výročia od začiatku výroby povedal: „Blahoželám každému v závodoch MINI v mestách Oxford a Swindon k dosiahnutiu takéhoto veľkého výrobného úspechu. Na moje pôsobenie v Oxforde mám stále veľmi dobré spomienky. Bolo veľkým potešením pracovať v domove a v srdci značky MINI s takými zapálenými a oduševnenými ľuďmi, pričom takmer štvrtina z nich venovala týchto 20 rokov a niektorí aj viac tomu, že vytvárali naše vozidlá.”

Momentálne pracuje v závodoch MINI v mestách Oxford a Swindon viac ako 4 500 zamestnancov a to aj vrátane 130 učňov. Tento tím zaručuje, že na ostrove vzniká denne približne 1 000 vozidiel MINI — jedno každých 67 sekúnd.

Peter Weber, ktorý od roku 2019 pôsobí ako výkonný riaditeľ závodov Oxford a Swindon, dodal: „Som nesmierne hrdý na naše tímy v závodoch v mestách Oxford a Swindon ako aj na to, akú vynikajúcu prácu odvádzajú. Už viac ako dvadsať rokov pokračujú v nasadení a vášni, čím pomáhajú posilňovať reputáciu značky MINI po celom svete.”

Závody Oxford a Swindon majú dlhú výrobnú tradíciu: automobily sa tu vyrábajú už 65 rokov (Swindon), respektíve 108 rokov (Oxford). Väčšinu času to bolo pokojné, no v ostatných rokoch sa najmä zo závodu Oxford stal magnet pre turistov. Oceňovanú prehliadku závodu MINI si vychutnalo už približne 26 000 priaznivcov značky MINI.

Závod Oxford v roku 2020 energeticky vstúpil do budúcnosti, keď sa v ňom spustila výroba modelu MINI Cooper SE, prvého plne elektrického vozidla značky.

A to bol iba začiatok: začiatkom tridsiatych rokov bude MINI prvou značkou spoločnosti BMW Group, ktorej kompletný modelový rad bude poháňať iba elektrina. Počas uplynulých 20 rokov zohrávali závody v mestách Oxford a Swindon rozhodujúcu rolu pri vytváraní trvalo udržateľnej výroby značky MINI a dnes sú nevyhnutnou súčasťou plánov spoločnosti BMW Group v rámci stratégie na ďalšie znižovanie emisií.

Medzníky MINI a výroba vo Veľkej Británii:

26. apríla 2001

  • Začiatok výroby značky MINI v závode v meste Oxford.

2002

  • Iba 13 mesiacov po začiatku výroby schádza z výrobnej linky v závode Oxford 100 000. vozidlo MINI.

2004

  • Spoločnosť BMW Group oznamuje investíciu 40 miliónov libier do závodu Swindon. Predstavuje sa MINI Cabrio.

2006

  • Závod Hams Hall vyrába novú generáciu motorov a dodáva ich do závodu Oxford pre výrobu MINI, čím z troch závodov vzniká britský výrobný trojuholník. Predstavuje sa MINI Cooper S s prvkami John Cooper Works GP Kit.

2007

  • Závod MINI v meste Oxford predstavuje inovatívnu technológiu lakovania. Závod Oxford je prvým v rámci BMW Group, ktorý používa IPP (Integrated Paint Proces – Integrovaný proces lakovania). Tento vysoko inovatívny systém prináša pri lakovaní karosérií úspory energie a redukciu emisií o viac ako desať percent. 2008 Predstavuje sa nový model MINI Clubman.

2009

  • Začiatok skúšok MINI E s podporou britskej vlády. Celosvetové testy spoločnosti BMW Group na vyhodnotenie technických a sociálnych dopadov každodenného života s plne elektrickým vozidlom.

2010

  • Predstavuje sa MINI Countryman, prvý model značky s pohonom všetkých kolies. 2011 Rozšírenie modelového radu o MINI Coupé.

2012

  • Predstavuje sa MINI Roadster.

Takto sa rodil dizajn prvého moderného MINI

2013

  • Premiéra modelu MINI Paceman.

2014

  • Predstavuje sa prvé MINI 5-dverové. Na strechu v závode MINI Oxford sa nainštalovala jedna z najväčších solárnych fariem vo Veľkej Británii. Solárna farma na streche karosárne má viac ako 11 500 panelov a pokrýva plochu 20 000 štvorcových metrov (päť futbalových ihrísk). Vytvára dosť elektriny na pokrytie spotreby 850 domácností (viac ako 3 megawatty). Závod Oxford vďaka tomu znížil emisie CO2 o 1 500 ton ročne.

2015

  • Predstavuje sa nový model MINI John Cooper Works GP.

2016

  • Oznámenie o novej generácii modelu MINI Cabrio.

2017

  • Odhalenie druhej generácie modelu MINI Countryman.

2019

  • Závod MINI Oxford vytvoril 10 000 000. vozidlo značky MINI. Ohlásenie dvoch nových ťahákov v modelovom rade: tretí model MINI John Cooper Works GP a prvé sériovo vyrábané elektricky poháňané vozidlo značky MINI Cooper SE. január

MINI Electric Pacesetter inspired by JCW – elektrické MINI ako Safety Car Formuly E

 

2020

  • V závode Oxford sa spúšťa výroba modelu MINI Cooper SE. Čisto elektrické MINI sa zaraďuje do výrobného procesu. Stáva sa tak prvým závodom BMW Group, v ktorom z jednej linky schádzajú vozidlá s elektrickým aj spaľovacím motorom, čo umožňuje flexibilne prispôsobiť výrobu podľa globálneho dopytu.

október 2020

  • MINI oznamuje výrobné plány do budúcnosti a novú stratégiu, pričom sa zameria na elektromobilitu, predstavenie nového modelu crossoveru a na výrobu modelov v Číne, ktorá sa začne od roku 2023.

marec 2021

  • MINI potvrdzuje, že posledný model so spaľovacím motorom sa predstaví v roku 2025. Od začiatku 30-tych rokov bude modely značky poháňať už iba elektrina.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov