Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tatra stále šľape na plný plyn!

Kopřivnická automobilka Tatra Trucks aj napriek pandemickej situácii a celosvetovému prepadu automobilového priemyslu dosiahla svoje výrobné ciele a splnila svoje záväzky voči zákazníkom.

Celkom dodala zákazníkom 1186 vozidiel. V roku 2020 taktiež oslávila jubilejné 170. výročie svojho založenia a získala napríklad významnú referenčnú zákazku v Nemecku.

Celkovo kopřivnická automobilka za rok 2020 vyrobila 1181 a predala 1186 vozidiel, z toho takmer 60 percent mierilo na export, cez 40 percent potom na český a slovenský trh. Čo sa týka produkcie, Tatra Trucks v roku 2020 dokonca mierne prekročila svoje plány. „Pre rok 2021 plánuje Tatra porovnateľný objem výroby a predaja ako v roku 2020. Neustále rozširujeme portfólio zákazníkov a projektov tak, aby sme tento cieľ dosiahli. Avšak pracujeme aj s variantom, že zákazníci môžu z dôvodu epidémie niektoré projekty odsunúť na neskoršiu dobu,” informoval Pavel Lazar, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Tatra Trucks.

V roku 2020 Tatra Trucks získala spoločne s partnerskými spoločnosťami aj nové zákazky a vyrobila unikátne vozidlá. Predovšetkým išlo o kontrakt na dodávku 41 hasičských špeciálov Tatra Force 4×4 s opciou na ďalších 5 kusov pre hasičské jednotky spolkovej krajiny Brandenbursko, na ktorom Tatra Trucks spolupracuje so svojim dlhoročným partnerom THT Polička. Ide o prvú takto veľkú objednávku hasičských vozidiel Tatra z Nemecka, kde pôsobí veľmi silná konkurencia. Už začiatkom roku 2020 Tatra Trucks v spolupráci s Excalibur Army a THT Polička dodala HZS České republiky dve špeciálne hasičské vozidlá – cisternovú zodolnenú striekačku CZS 15 Triton a veľkoobjemovú cisternu CV 40, ktoré sú vo svojich kategóriách jedinečné.

Čo sa týka oblasti obranných technológií, v septembri minulého roka na obrannom veľtrhu MSPO v poľských Kielcoch podpísali zástupcovia spoločností Tatra Export a Huta Stalowa Wola zmluvu o spolupráci na projekte obrneného vozidla s podvozkom Tatra 4×4, ktoré bude ponúknuté poľskej armáde. Pokračovali taktiež dodávky automobilov Tatra pre Armádu Českej republiky na základe kontraktov podpísaných už v predchádzajúcich rokoch.

Tatra 603 X Coupé: Na Slovensku ožil aj interiér

Rok 2020 sa niesol v znamení pandémie koronavírusu, ktorá zasiahla veľkú časť ekonomiky väčšiny štátov sveta. Nevyhla sa ani automobilovému priemyslu, na ktorý mala obzvlášť tvrdý dopad. V tejto súvislosti absolútna väčšina automobiliek v Európe na nejaký čas prerušila výrobu a musela riešiť s tým spojené problémy a prepady produkcie. Jednou z mála spoločností, ktoré výrobu nezastavili, bola kopřivnická Tatra Trucks. Jej výroba bežala po celý rok na plné obrátky, vedenie spoločnosti zároveň zaviedlo prísne hygienické a bezpečnostné opatrenia.

Minulý rok bol taktiež 170. rokom existencie kopřivnickej spoločnosti. Tá si v júni pripomenula svoje založenie v roku 1850, kedy Ignác Šustala zahájil svoju podnikateľskú činnosť. Tatra Trucks sa tak môže pýšiť najdlhšou nepretržitou tradíciou výroby kolových cestných dopravných prostriedkov na svete. V decembri si potom v Tatre pripomenuli ešte 198. výročie narodenia svojho zakladateľa Ignáca Šustalu. Koncom roka bola taktiež dokončená náročná niekoľkoročná rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky Slovenská strela, motorového železničného vozidla vyrobeného v kopřivnickej spoločnosti z 30. rokov minulého storočia. Ten sa má v prvej polovici tohoto roku vrátiť do Kopřivnice, kde bude vystavený v modernom pavilóne pred novým múzeom nákladných vozidiel Tatra.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov