Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Tatra 603 X Coupé: Na Slovensku ožil aj interiér

Pred viac ako rokom uzrela v Bratislave svetlo sveta vizualizácia vozidla Tatra 603 X Coupé. Bolo to vďaka nadšencom zo Slovenského múzea designu (SMD), ktorí sa rozhodli vyrobiť funkčný prototyp. Teraz sa k modernizovanému exteriéru pridala finálna podoba interiéru.

Áno, to všetko je ešte stále „len“ v štádiu vizualizácie. Ale na realizácii projektu a modelu, ku ktorému sa v podniku Tatra Kopřivnice postavili chrbtom, sa už usilovne pracuje. Modernizovaný nástupca populárnej „šestotrojky“ zo socialistickej éry bývalého Československa sa mal pôvodne vyrábať v našom hlavnom meste na Dunaji, ale ďalej ako do funkčného prototypu sa nikdy nedostal.

Prvé slovenského kupé rozhodne malo vďaka svojej „štvordverovej sestre“ potenciál sériovej výroby. Nový výtvor skladali nadšenci zo SMD z kresieb, technických výkresov, modelov a útržkov spomienok priamych účastníkov vysnívaného projektu, ktorý začal návrhom Jána Cinu z roku 1963. Variant Coupé sa nikdy nevyrábal. Zostal iba ako nenaplnený sen. Motoristickí a dizajnérski nadšenci zo SMD sa domnievajú, že práve teraz je možno jeho posledná šanca.

Na Výskumno-vývojovom oddelení Slovenského centra designu (SCD) sme v spolupráci so Slovenským múzeom designu dokončili kompletný interiér zatiaľ virtuálneho projektu Tatra 603 X Coupé. Na základe kresieb interiéru z roku 1965 sme v digitálnom prostredí vymodelovali vnútorný priestor automobilu do najmenších detailov,“ uvádza sa v reakcii zástupcov SMD, ktoré spadá do kompetencií SCD.

Navrhli sme grafiku budíkov, design jednotlivých ovládačov, tvar bočných výplní dverí aj s kľučkami pre otváranie dverí a okien a rádioprijímač, ktorý je v tvarovej zhode s celkovým designom interiéru. Všetko sme konzultovali s autorom tvarového riešenia tohto parádneho automobilu Janom Cinom, ktorý v súčasnosti žije v Kanade. Digitálne dáta sme už odoslali do Formlabu, kde z nich vytvárajú model v merítku 1:4,“ dodali autori projektu,ktorí veria, že v dohľadnej dobe bude spustená výroba funkčného prototypu.

-jj-, zdroj a foto: SMD a SCD

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov