Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Ani Nemci nechcú prísť o autá na benzín či naftu

Polemika, ktorá tu s nami otriasa už nejaký ten piatok. Z každej strany počujeme, že o pár rokov bude stopnutá výroba spaľovacích motorov. Každý súdny človek však vie, že to nie je cesta.

Rovnako sa na to pozerá aj väčšina Nemcov. Zistila to anketa inštitútu pre výskum verejnej mienky Civey, ktorú mu zadal berlínsky denník Der Tagesspiegel. Iba čisté bezemisné autá by na trhu od roku 2030 radi videli len nemeckí „Zelení“.

Agentúra postavilia viacero otázok. Zaujímavé, logické a hlavne prirodzene odpovedalo na otázku “Od kedy by sa podľa vášho názoru mala prestať v Nemecku predávať autá so spaľovacím motorom?” až 55 %  z 2502 opýtaných, že by takýto časový limit nemal vôbec existovať a malo by to ísť prirodzeným vývojom.

S požiadavkou „Zelených“ vyjadrilo súhlas iba 22 % respondentov. Dokonca aj medzi stúpencami tejto strany sa pre zákaz benzínových a naftových áut vyslovilo len 55 % z nich.

Emisie CO2 neklesajú. Je to slepá ulica?

Predaj nových osobných áut v Nemecku vo februári medziročne klesol o 19 %. Benzínové autá vykázali medziročný pokles o 41,4 %, ich podiel predstavoval 37,7 %. O 35 % na podiel 25,4 % klesol predaj dieselových áut. Elektromobily dosiahli podiel 9,4 %, čo je medziročný nárast o 124,2 %. Ešte lepšie si viedli takzvané plug-in hybridy s rastom o 161,9 % – vo februári mali medzi novo registrovanými osobnými vozidlami podiel 11,3 %.

A čo vy, naši čitatelia, aký máte názor na násilné stopnutie výroby a predaja spaľovacích motorov v konkrétnom, relatívne blízkom termíne?

Foto: Michal Poracký

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov