Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Dacia Spring – Už len necelý mesiac a je tu „jar“!

Otrasie Dacia automobilovým svetom opäť? Model Spring bude prvým cenovo dostupným elektromobilom na našom trhu.

Slovko jar v nadpise dávam do úvodzoviek, pretože tá meteoeologická začala 1. marca, astronomická začne 20. marca keby ste chceli vedieť úplne presne, tak o 10:37 hod.), ale tentoraz som mal na mysli Daciu Spring, čo v angličtine znamená jar.

Zvýšená svetlá výška, robustné predné a zadné nárazníky, ochrana podbehov a strešné lišty dodávajú Dacci Spring vzhľad SUV. Interiér je jednoduchý, v základnej výbave dokonca bez dotykového displeja, ale účelný. Až tu cítiť, že auto bolo robené s dôrazom na cenu. Poznamenávam, že vozidlo je homologizované ako 4-miestne. To ale cieľovej klientele bohato postačuje – a to aj vzhľadom na rozmery auta. Traja vzadu sa síce zmestia, ale tlačili by sa.

Na pohon slúži elektromotor s výkonom 33 kW napájaný z akumulátora s kapacitou 27,4 kWh a dojazd na jedno nabitie by podľa protokolu WLTP mal činiť 230 km, v meste dokonca 305 km. Spomínaný výkon 33 kW neznie nijako výborne, no v spojení so 125 Nm a charakteristikou elektromotora to nemusí byť zlé. Dacia Spring je navyše pomerne kompaktné a ľahké auto. Zrýchlenie 0 – 100 km/h je síce 15 sekúnd, ale v mestských rýchlostiach nebude dynamika zaostávať za premávkou. Záruka na akumulátor je 8 rokov alebo 120 000 km. Dacia Spring bude prvým vozidlom s čisto elektrickým pohonom, ktorý bude zároveň cenovo dostupný pre širokú motoristickú verejnosť . Vo francúzsku stojí v základe necelých 17 000 eur, v najvyššej necelých 18 500. Na Slovensku sa predobjednávky spustia v priebehu apríla.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov