Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Minitest: Dacia Duster Celebration – Darček k výročiu

Dacia Duster Celebration je limitovaná ponuka pri príležitosti osláv 15. výročia modernej histórie značky.

Pod kapotou sme mali základnú trojvalcovú pohonnú jednotku s nepriamym vstrekovaním benzínu, manuálnou prevodovkou a predným náhonom. Vzhľadom na objem a usporiadanie som ostal prekvapený, ale ten motor naozaj Dusteru stačí, keďže okrem iného prevádzková hmotnosť patrí medzi tie nižšie v triede (1 266 kg), hoci samotné auto vyzerá mohutne. Je pomerne živý a úsporný, ale aj trochu dunivý. So zreteľom na reputáciu predchodcu 0,9 TCe existuje predpoklad dobrej spoľahlivosti, takže by som sa osobne malého preplňovaného motoru nebál.

Nízke otáčky mu nerobia dobre, takže ho treba držať v otáčkach, ale na spotrebe sa to výrazne neprejavilo. Práve naopak, dosiahol som takmer papierové čísla.

Verzia Celebration sa líši v detailoch, kam patrí charakteristický polep na dverách medzi oknami, ktoré tiež zdobí emblém označujúci jubileum. Odlišnosťou sú aj čierne kryty spätných zrkadiel. Krásna sýta modrá metalíza Iron, vyhradená len pre limitovanú verziu, prináša atraktívny vzhľad a v mojich očiach je najkrajšia po oranžovom odtieni Atacama. Mimochodom, Atacamu v tejto edícii nemôžete mať. V dobre známom interiéri sa tiež početne objavuje modrá farba, či už na sedadlách, prešívaní, držiakoch dverí, či výduchoch ventilácie.

Nejeden ocení konštrukčnú funkčnosť!

Keby sa ma niekto opýtal, pre koho by som túto špecifikáciu odporučil, mám v hlave jasno. Nie je len pre tých v staršom veku, ktorí majú striktné priority, kam patrí hlavne nenáročnosť a spoľahlivosť, ale tešia sa na pravidelnú rybačku, stanovačku, do záhradky alebo na chatu, ale pre každého, kto chce nové solídne auto za rozumné peniaze.

Dacia Duster LPG – Keď zvíťazí rozum

Stručne                                                             

Čo treba uznať        

  • Pomer cena-protihodnota.

Čo nám chýbalo      

  • Nižšia ako aktuálne totožná cena verzie s LPG.

Čo nás prekvapilo   

  • Slušný prejav audiosystému.

 

Dacia Duster 1,0 TCe 15th Celebration

Cena a záruka:

  • Základ/test  9 990/15 530 €

Všeobecné záručné podmienky:

  • 3 roky alebo 100 000 km.

Motor:

  • preplňovaný zážihový R3/12, zdvihový objem valcov 999 cm3, max. výkon 74 kW (100 k)  pri 5 000 ot.min-1, max. krútiaci moment 160 Nm pri 2 750 – 4 000 ot.min-1. Emisie CO2 121 – 122 g/km.

Jazdné výkony, spotreba:

  • 0 – 100 km/h za 12,5 s, Vmax = 168 km/h, spotreba WLTP/test 6,3 – 6,5 /6,6 l/100 km.

Konektivita a batožinový priestor

  • Bluetooth – áno
  • USB – /áno
  • Uhlopriečka: 7
  • Batožinový priestor: 445 dm3

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov