Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


BMW – Úspech včera, dnes a zajtra

BMW v minulom roku aj napriek ťažkej situácii na automobilovom trhu zaznamenalo množstvo úspechov.

Spoločnosť BMW Group Automotive minulý rok opäť potvrdila pozíciu svetového lídra medzi prémiovými výrobcami automobilov, keď na celom svete predala celkom 2 324 809 vozidiel značiek BMW, MINI a Rolls-Royce. Je to síce -8,4 % oproti roku 2019, no celý trh vplyvom koronakrízy zaznamenal výraznejší prepad. Navyše, už v poslednom štvrťroku zaznamenala skupina BMW 3,2-percentný rast v medziročnom porovnaní s rovnakým obdobím predošlého roka. Darilo sa luxusným a pre automobilku vysokoziskovým modelom radu 7, 8 a X7. Dovedna ich predali 115 420 kusov, čo predstavuje medziročný rast 12,4 %. Zaujímavý je rast podielu plug-in hybridov o 38,9 % a plne elektrických modelov o 13 % oproti roku 2019.  Aktuálne má BMW Group v ponuke 13 modelov s čisto elektrickým a plug-in hybridným pohonom, ponuku však v blízkej dobe plánuje takmer zdvojnásobiť, pričom z 25 elektrifikovaných vozidiel viac ako polovica bude plne elektrická. Najbližšie to budú modely BMW iX a BMW i4. Aj vďaka elektrifikovaným modelom sa skupine BMW s rezervou podarilo splniť prísne európske limity CO2, takže automobilka nebude nútená v nadchádzajúcom období premietnuť svoju pokutu do cien svojich áut.

BMW X6 M Competition – Od sna, cez túžbu až po realitu

Pozoruhodný je aj výsledok divízie BMW Motorrad. Napriek pandémii sa jej podarilo v roku 2020 dodať zákazníkom 169 272 motocyklov a skútrov, čím dosiahla druhý najlepší výsledok vo svojej histórii.

Pýcha značky

Darilo sa aj divízii M. Napriek vplyvu pandémie koronavírusu na automobilový trh sa jej podarilo zvýšiť počet predaných modelov BMW M o 6 %, divízia BMW M predala vlani 144 218 automobilov. Vďaka tomuto výsledku divízia BMW M nielenže potvrdila pozíciu najúspešnejšieho poskytovateľa výkonných a vysoko výkonných vozidiel na trhu, ktorú v roku 2019 dosiahla prvýkrát, ale význame posilnila svoju pozíciu. Najväčšiu zásluhu na tomto výsledku majú modely BMW X5 M a X6 M, ktoré automobilka uviedla na trh v roku 2020. Veľmi dobre sa darilo aj edícii BMW M2 CS, ktorá je zároveň základom nového pretekárskeho vozidla divízie BMW Motorsport.  Už tradične úspešné boli aj emkové verzie z modelov BMW radu 3 Sedan a Touring a tiež radu 4 Coupé. Rekordy lámal predaj v USA, ktorý je pre BMW M najdôležitejší trh, ale aj v Číne. Predaj sa výrazne zvýšil aj v Rusku, Južnej Kórei, Taliansku aj vo Veľkej Británii. Základom úspechu modelov divízie M je technológia prevzatá z pretekárskych motorov, presná súhra prvkov v oblasti jazdných systémov, odpruženie, aerodynamika, interiérový dizajn a ovládanie a rovnako aj celkový autentický charakter vozidiel.

BMW M2 Competition – Všetko ide bokom

V BMW veria, že aj tento rok bude úspešný, dokonca ešte úspešnejší než vlaňajší, vychádzajú z toho, že práve v priebehu tohto roka uvedú kľúčové modely divízie M. V marci totiž uvedú modely BMW M3 Sedan a M4 Coupé. Oba budú k dispozícii aj s pohonom všetkých štyroch kolies M xDrive. V lete môžeme očakávať model M 4 Cabrio. Dodajme, že už v januári uviedli na trh model BMW M5 CS. V budúcnosti každú verziu s manuálnou prevodovkou bude dopĺňať model Competition s osemstupňovou automatickou prevodovkou M Steptronic so softvérom Drivelogic. Veľkou novinkou v roku 2021 bude prvé čisto elektrické vozidlo divízie M, ktoré odštartuje elektrifikáciu modelov tejto divízie. Aj divízia M si tak osvojí stratégiu Power of Choice, teda sila výberu, ktorú materské BMW už naplno aplikuje. V praxi to znamená, že aj v modeloch M budú mať zákazníci na výber viacero alternatív pohonu.

Nové BMW M3 a M4: Čo je nové v porovnaní s predchodcami?

Zájdeme ešte trochu ďalej, v roku 2022 divízia BMW M GmbH oslávi 50. výročie svojej existencie a Markus Flasch, predseda predstavenstva spoločnosti BMW M GmbH, v tejto súvislosti už teraz avizuje špeciálne edície modelov.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov