Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota Mirai: Vodíkové auto očarilo vládu SR

Prvé vodíkové autá prichádzajú na slovenský trh. Minister hospodárstva preto už tento rok plánuje vybudovať aj dve čerpacie stanice na vodík, ktoré u nás doteraz neexistovali. Financovať ich budeme z eurofondov a stáť budú státisíce eur.

Vodíkové automobily už vo svete využívajú tisíce zákazníkov. Vlastniť vodíkové auto u nás je ale mimoriadne komplikované. Najbližšia čerpacia stanica sa totiž nachádza až vo Viedni. Tento fakt sa však má v najbližších mesiacoch zmeniť.

„Tento rok by sme mali mať prvé dve čerpacie stanice, jednu v Bratislave a druhú v Košiciach. Hradiť ich budeme z fondov určených na inovácie, akými vodíkové technológie bez pochýb sú“, hovorí Minister hospodárstva SR, Richard Sulík.

Peter Blaškovitš,  generálny riaditeľ SIEA (Slovenská inovačná a energetická agentúra) dodáva: „Náklady na výstavbu čerpacích staníc sa pohybujú zhruba od pol milióna eur až po dva milióny eur. Vyplýva to z nášho prieskumu trhu“.

Uvedenie vodíkovej Toyoty Mirai na slovenský trh bola jedna z podmienok vlády na výstavbu čerpacích staníc. Novinka má pritom reálny dojazd až 650 kilometrov na jednu nádrž.

„Emisie sú nulové a to je hlavná myšlienka tohto vozidla. Jediný produkt, ktorý z neho vychádza je čistá voda, respektíve vodná para“, pripomína Milan Kočka, riaditeľ Toyota CE Slovakia.

Vodíkové autá majú oproti elektromobilom jednu veľkú výhodu. Aspoň tak to naznačil Ján Hnát, marketingový manažér Toyota CE Slovakia, ktorý k tejto téme povedal: „Toto auto sa dá natankovať v priebehu piatich minút bežným spôsobom tak, ako to ľudia majú naučené. Rovnakým spôsobom ako tankujú benzín, natankujú aj vodík“.

Ministerstvo v budúcnosti plánuje podporiť kúpu vodíkových vozidiel. Pravdepodobne podobnou dotačnou schémou, ktorá už v súčasnosti funguje pri elektromobiloch.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov