Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota e-Palette: Autonómne elektromobily nasadia do ulíc

Woven City je prototypom mesta na testovanie a vývoj technológií.

Japonská automobilka Toyota vyvinula systém riadenia prevádzky svojich autonómnych elektrických vozidiel e-Palette vo verejnej doprave. Nasadí ho v pripravovanom japonskom meste budúcnosti Woven City.

Woven City je prototypom mesta na testovanie a vývoj technológií, ako je automatizovaná jazda, mobilita ako služba, osobná mobilita, robotika, inteligentné domy a umelá inteligencia. Prevádzka e-Palette v tomto reálnom prostredí, kde žijú ľudia, poskytne mnoho poznatkov, vďaka ktorým bude možné platformu komerčne nasadiť. Po jeho otestovaní plánuje spolu s partnermi komerčné rozšírenie v ďalších regiónoch.

Systém riadenia prevádzky vozidiel e-Palette sa skladá zo systému na prepojenie autonómnych áut a ľudí. Toyota chce ponúkať prepravu tam, kde je zrovna potrebná. Výsledkom má byť skrátenie čakacích dôb v doprave a zvýšenie bezpečnosti a pohodlia cestovania. V rámci systému je možné vysielať e-Palette v prípade potreby a v potrebnom množstve. Prevádzkové plány je možné flexibilne meniť, pričom vozidlá sa automaticky odosielajú a vracajú podľa potrieb v reálnom čase.

Keď sú do služby pridané ďalšie vozidlá, sú intervaly upravené tak, aby bol zaistený ich rovnomerný rozostup. Automaticky sú tiež detekované abnormality vozidla, a pokiaľ k ním dôjde, vozidlá sú automaticky vrátené do depa a namiesto nich vyrazia náhradné, aby bola zaistená stabilita prevádzky. V prípade núdze je možné vozidlá zastaviť alebo znovu vrátiť do prevádzky. Súčasťou systému je tzv. vizuálna správa, ktorá umožňuje jednej osobe spravovať niekoľko vozidiel, čo umožňuje nižší počet pracovníkov obsluhy.

Systém riadenia prevádzky vozidiel e-Palette sa skladá zo systému na prepojenie autonómnych áut a ľudí.

Prezident Toyoty Akio Toyoda oznámil v roku 2018 na Veľtrhu spotrebnej elektroniky CES v USA zámer premeniť túto japonskú automobilku na poskytovateľa mobility. Symbolom tejto premeny je práve autonómny elektromobil e-Palette s automatizovanými jazdnými funkciami, ktorý mal svoj debut na autosalóne v Tokiu pred dvoma rokmi. Po prvý raz mal byť nasadený v autobusovej doprave pre športovcov a súvisiaci personál v olympijských a paralympijských dedinách na OH 2020 v Tokiu. Olympiáda ale nakoniec bola kvôli koronaváírusu odložená na tento kalendárny rok.

-jj-, zdroj a foto: Toyota

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov