Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai Ioniq 5: Prvé fotky elektromobilu

Juhokórejská automobilka Hyundai odhalila prvé obrázky stredne veľkého CUV vozidla Ioniq 5, ktorým naznačuje zásadnú zmenu prístupu k dizajnu elektromobilov. Nový model disponuje charakteristickými „parametrickými pixelmi“ a ekologickými prvkami.

Model Ioniq 5 bude prvým automobilom vyrobeným na základe modulárnej platformy E-GMP (Electric-Global Modular Platform) koncernu Hyundai. Inovatívna platforma je koncipovaná výhradne pre novú generáciu elektromobilov napájaných akumulátormi. Spoločnosť Hyundai odštartuje ich prostredníctvom novú éru čistej mobility. Medzi jedinečné dizajnové prvky modelu Ioniq 5 patria spomínané „parametrické pixely“ – najmenšie jednotky digitálneho zobrazovania.

Okrem toho medzi originálne dizajnové prvky treba zaradiť aj zameranie na ekologické farby, materiály a povrchové úpravy, ktoré prepájajú analógový svet s digitálnym, a umocňujú tak nadčasový dizajnový jazyk značky Ioniq. Predná časť modelu Ioniq 5 je ozdobená sériou svetiel, inšpirovaných pixelmi, ktoré stelesňujú používané digitálne technológie. Ioniq 5 je tiež prvým modelom Hyundai s kapotou v tvare lastúry, ktorá sa ťahá naprieč celou šírkou vozidla.

Výsledkom sú minimálne medzere pri lícovaní medzi panelmi karosérie a čistý celkový moderný vzhľad. Rovnako aerodynamicky optimalizované kolesá opakujú designový motív parametrických pixelov a budú v ponuke s mimoriadne veľkým priemerom 20 palcov. Jedná sa o historicky najväčšie kolesá vo výbave elektromobilov Hyundai. Kolesá, špecificky navrhnuté pre nové charakteristické usporiadanie elektromobilov spoločnosti Hyundai, završujú dokonalé proporcie modelu Ioniq 5.

Spoločnosť Hyundai Motor súčasne zverejňuje tiež štyri propagačné videa, ktorých cieľom je vyvolať ešte väčší záujem o nový model. Každé z nich poskytuje divákom letmý pohľad na kľúčové technológie modelu Ioniq 5. Výrobca tým zvyšuje očakávanie vo vzťahu ku svojej špeciálnej značke elektromobilov a jej prvému modelu čisto do zásuvky. Tri videa sú na témy „dokonalé kempovanie“ a ukazujú táborníkov, ktorí používajú rôzne elektrické zariadenia napájané technológiou V2L (Vehicle to Load) modelu Ioniq 5.

Model Ioniq 5 bude prvým automobilom vyrobeným na základe modulárnej platformy E-GMP

Táto funkcia slúži ako univerzálne využiteľný zdroj elektrickej energie (110 V/220 V). Táborník v každom videu používa napájanie V2L s výkonom 3,5 kW. Ioniq 5 mu tak umožňuje upiecť morku vo veľkej trúbe alebo behať na bežeckom páse – a to všetko priamo v kempe. Štvrté video s názvom „Päťminútová výzva“ vyzdvihuje v prípade modelu Ioniq 5 jeho schopnosť ultra rýchleho nabíjania, ktorá umožňuje absolvovať viac než 100 km už po 5 minútach nabíjania. Upútavka ukazuje tento výnimočný výkon v rámci špeciálnej výzvy.

Model Ioniq 5 sa v nej porovnáva s tromi zariadeniami – chytrým telefónom, laptopom a kamerou pre akčné zábery. Každé zariadenie bolo nabíjané po dobu 5 minút, a potom sa sledovalo, ktoré z nich vydrží v prevádzke najdlhšie. Uvedené videá sú len začiatkom. Hyundai Motor plánuje zverejniť ďalšie zaujímavé príspevky. Stredobodom ich pozornosti budú ďalšie možnosti vylepšovania životného štýlu, ktoré Ioniq 5 prinesie svojom užívateľom. Hyundai predstaví model Ioniq 5 vo februári tohto roku.

Mimochodom, v susednom Rakúsku už je možné rezervovať si nový elektromobil Hyundai Ioniq 5 First Edition. Športový hatchback je k dispozícii s 58kWh batériou a dojazdom 450 km WLTP. Neskorší a drahší model potom bude vybavený až 73kWh batériou pre dojazd 550 km. Auto je postavené na 800V systéme, takže sľubuje za ideálnych podmienok nabitie z 0 na 80 % v priebehu 18 minút. Okrem toho bude podporovať tiež technológiu V2L, teda možnosť z batérie auta napájať iné spotrebiče výkonom až 3,5 kW. Hyundai Ioniq 5 ponúkne výkon 230 kW a zrýchlenie z pokoja na stovku za 5,2 s.

 

-jj-, zdroj a foto: Hyundai, Motor1, Hybrid

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov