Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Renault 5: Legenda sa vráti v podobe retro elektromobilu

Automobilová ikona, ktorá sa vyrábala v rokoch 1972 až 1996 sa zrejme čoskoro vráti ako mestský elektromobil. To bola jedna z hlavých noviniek, ktoré odzneli z úst Lucu de Meo na nedávnej prezentácii pod názvom Renaulution. Bývalý šéf Seatu a dnes prvý muž automobilky Renault však počas akcie spomenul aj množstvo iných, nemenej zaujímavých myšlienok.

Do roku 2025 chce napríklad francúzska automobilka predstaviť 14 noviniek, pričom dôraz sa bude klásť (ako inak) na elektromobily. Okrem nich sa však postupne na trh uvedú aj ďalšie modely s technológiou E-Tech, čo značí príval hybridov a plug-in hybridov. Za všetky spomenieme napríklad Captur či Arkanu.

Zmenu myslenia a celkovej stratégie automobilka zhmotnila v projekte Re-Factory. Pozoruhodný nápad opísal Luca de Meo ako snahu o vdýchnutie nového života ojazdeným Renaultom. Veľakrát sa totiž ľudia zbavujú zánovných áut, ktorých reálna životnosť je omnoho dlhšia. Fabrika by v takýchto autách vymenila všetko potrebné a ojazdené Renaulty by sa mohli vrátiť späť na cesty. Staré komponenty sa zároveň budú môcť ďalej recyklovať a poslúžia tak pri výrobe nových.

Uvidíme koľko percent z prezentovaných zmien sa nakoniec stane skutočnosťou, no značku Renault v oblasti elektromobility neradno podceňovať. Veď sa len pozrite na Renault Zoe a jeho predajné úspechy..

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov