Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


PEUGEOT 106 Premium vs. PEUGEOT e-208 GT – História vs. súčasnosť

Kto povedal, že špičková výbava bola výhradou iba pre vozidlá s veľkým motorom? Peugeot to vyvrátil už pred viac ako 20 rokmi.

Pred dvadsiatimi piatimi rokmi predstavil PEUGEOT 106 Premium, v tom čase najmenší model vo svojej ponuke, avšak niektorou príplatkovou výbavou totožnou s veľkým bratom 406/605.

Možno niektorí budete oponovať, že 106 nie je predchodcom aktuálnej 208čky. A áno, súhlasím, máte pravdu. Na strane druhej, aj viac ako dekádu vyrábaný model 205 mal neskutočné množstvo limitovaných edícií, ktoré sa vyznačovali bohatou výbavou totožnou s modelom 405.

Peugeot 405 T16 – Turbo + 4×4 = neskutočne dobrá kombinácia zlatých deväťdesiatok

 

Aj nový PEUGEOT e-208 GT môžeme aktuálne označiť za priekopníka značky, a to predovšetkým vďaka elektrickému motoru s výkonom 100 kW (136 k), ale aj vďaka technologickému vybaveniu, ktoré ho radí nielen na vrchol ponuky 208, ale aj na vrchol vrchol segmentu kompaktných mestských automobilov.

Určite ste si všimli, že vysoká výbava už pár rokov nie je výhradou modelov z vyššieho segmentu, čiže nezávisí od veľkosti vozidla. Na druhej strane je však fakt, že cena týchto modelov často atakuje miliónové sumy (po starom v korunách), za čo si naozaj viete kúpiť o kategóriu a možno aj o dve väčšie auto.

Nový model 208 uvedený na trh v roku 2019 prišiel aj vo verzii GT s charakteristickými štylistickými atribútmi a vysokou asistenčnou výbavou vodiča najnovšej generácie na vrchole svojho segmentu. Nie je tiež náhodou, že skratka GT (Grand Touring) sa vždy používala na označenie najvýkonnejších a najlepšie vybavených verzií značky PEUGEOT. GT označuje vysokovýkonné a dynamické automobily určené doslova na pohlcovanie cesty vo vysokom pohodlí a štýle.

Luxusná štandardná výbava ako sú svetlomety Full LED s pazúrovým svetelným podpisom, lakované čierne elementy, 17-palcové hliníkové disky, či interiér zo svetlej  Alcantary a mnoho ďalšieho. K tomu tiež najnovšie technológie ako napríklad PEUGEOT i-Cockpit® 3D, 3D navigácia spojená s TomTom® Traffic s 10-palcovou dotykovou obrazovkou, nezabúdajúc na množstvo jazdných pomôcok, ktoré pripravujú cestu pre poloautonómne riadenie.

Aktuálny PEUGEOT 208 sa nepriamo vracia k ďalšiemu z malých mestských automobilov značky, ktorý bol pred 25 rokmi označený za vrchol luxusu vo svojom segmente. PEUGEOT 106 Premium, predstavený ako špeciálna „elegantná“ séria, ktorú vyrábali v limitovanej edícii 600 kusov bol určený výhradne pre taliansky trh. Predstavili ho v decembri 1995 a dodnes je veľmi vyhľadávaným kúskom zarytými fanúšikmi PEUGEOT.

Oficiálne bol predstavený na autosalóne v Bologni so svojou staršou sestrou PEUGEOT 306 Premium. Do siete predajcov dorazil v nasledujúcich mesiacoch a 600 kusov bolo extrémne rýchlo vypredaných. Za úspechom malého mestského automobilu stojí jeho silná osobnosť, ktorá priťahovala pozornosť ľudí, ktorí hľadali iné auto v malom balení, ale nechceli sa predovšetkým zriecť vysokej úrovni komfortu, elegancie a výbavy typické pre luxusné auto. Výbava obsahovala napr. kožené čalúnenie v kombinácii s Alcantarou – vrátane zadných opierok hlavy, ktoré boli v tom čase ešte veľmi neobvyklé, delené zadné sedadlá, elektrické predné okná, klimatizáciu, airbag vodiča, posilňovač riadenia, centrálne zamykanie s diaľkovým ovládaním a elektrické a vyhrievané zrkadlá!

Po dodaní vozidla predajcovi dostal každý zákazník certifikát s logom Premium a poradovým číslom jeho kusu v rámci  600 kusovej série.

Zvonku PEUGEOT 106 Premium rozpoznáte len  kurzovným  nápisom „Premium“ na pravej strane veka batožinového priestoru, prednými hmlovými svetlami, bočnými krytmi a tónovanými zelenými oknami. Automobil bol k dispozícii iba s jediným motorom, benzínovým zo série  označovanej ako TU s objemom 1 360 cm3 a výkonom 75 k. Ponuku dopĺňa krásna paleta farieb: pastelová biela, červená Lucifer, zelená Mayerling a modrá Miami. Dovolím si tvrdiť, že červená Lucifer v tej dobe pristala každému modelu Peugeot.

Najcennejšou a najvyhľadanejšou verziou je však GTi/S16, resp. špeciálne Rallye, ale o tých niekedy nabudúce.  

PEUGEOT tiež poskytol majiteľom modelu 106 širokú škálu doplnkov. Mnoho zákazníkov 106 Premium sa rozhodlo doplniť svoje vozidlo šesťlúčovými zliatinovými diskami a povrchovou úpravou imitácie dreva na palubnej doske.

Zdroj: Peugeot

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov