Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


VW a grécky vzor pre klimaticky neutrálnu mobilitu

Koncern Volkswagen uzavrel s Gréckom dohodu o výstavbe priekopníckeho systému mobility na stredomorskom ostrove Astypalaia. Súčasný systém dopravy na tomto ostrove prejde na elektromobilitu, inteligentné riešenia pre mobilitu a ekologickú výrobu elektrickej energie.

V dlhodobom horizonte sa Astypalaia stane ostrovom, ktorý bude vzorom pre klimaticky neutrálnu mobilitu. Príslušnú zmluvu podpísali nedávno vo Wolfsburgu a Aténách Konstantinos Fragogiannis, zástupca ministra zahraničia pre ekonomickú diplomaciu a otvorenú zahraničnú politiku Gréckej republiky, a Dr. Herbert Diess, predseda predstavenstva koncernu Volkswagen. Nové služby v oblasti mobility, akými sú napríklad zdieľanie vozidiel alebo jázd, prispejú ku znižovaniu intenzity dopravy a zvyšovaniu jej kvality.

Elektrická energia bude pochádzať prevážne zo solárnych a veterných elektrární, ktoré využívajú lokálne obnoviteľné zdroje. Projekt je plánovaný na šesť rokov. „Zodpovednosť za obmedzovanie zmeny klímy spoločne nesie ako politická, tak ekonomická sféra, aj celá spoločnosť. Naším dlhodobým cieľom je klimaticky neutrálna mobilita pre všetkých. A v rámci projektu Astypalaia zistíme, ako je možné víziu realizovať už dnes. E-mobilita a inteligentné služby zvýšia kvalitu života a súčasne prispejú k budúcnosti s neutrálnou bilanciou emisií CO2,“ skonštatoval Dr. Herbert Diess,

Elektrická mobilita a komplexný plán ekologických a trvale udržateľných opatrení výrazne zlepší každodenný život obyvateľov ostrova

Som pevne presvedčený o prínosoch takýchto partnerstiev. Samotné vlády nedokážu splniť všetky očakávania a súkromný sektor nemá odpovede na všetky otázky. Preto je tento ambiciózny projekt výsledkom tesného partnerstva medzi gréckym štátom a koncernom Volkswagen, ktorý si ako globálny líder automobilového priemyslu stanovil ciel dosiahnuť do roku 2050 klimatickú neutralitu pre kompletné portfólio vyrábaných vozidiel aj všetky svoje aktivity,“ dodal pri podpise kontraktu šéf gréckej vlády Kyriakos Mitsotakis.

Podľa Fragogiannisa to bude významný historický míľnik a prestíž nielen pre Astypalaiu, Dodekany, Egejské more, ale celé Grécko: „V našej krajine sme spustili projekt ‚Smart Green Island‘, a vytyčujeme tak míľnik pre budúcnosť našej krajiny. Elektrická mobilita a komplexný plán ekologických a trvale udržateľných opatrení výrazne zlepší každodenný život obyvateľov ostrova. Spoločne s úplne novým systémom miestnej dopravy premeníme progresívne nápady na realitu. Grécko ukazuje, že je pripravené na priekopnícke a inovatívne investície.“

Základom projektu je úplne nový, moderný dopravný systém so službami pre chytrú mobilitu. Patrí medzi ne aj celoročná služba zdieľania jázd elektromobilom, ktorá zvýši atraktivitu dnes ešte veľmi obmedzenej autobusovej dopravy. Spoločne s lokálnymi partnermi sa časť tradičného sektoru prenajímania automobilov premení na zdieľanie vozidiel, ktoré okrem elektromobilov ponúkne tiež elektrické skútre koncernovej značky Seat a elektricky poháňané cestné bicykle. Už týmto krokom sa vozidlový park na ostrove výrazne zmenší.

Celkovo má 1500 vozidiel so spaľovacím motorom nahradiť 1000 automobilov do zásuvky. Volkswagen spúšťa s uvedením novej rodiny elektromobilov ID. na trh rozsiahlu elektrickú ofenzívu. Okrem kompaktného modelu ID.3 a SUV ID.4 plánuje pre budúce roky mnoho ďalších modelov. Tiež úžitkové vozidlá, ktoré používajú lokálne firmy, automobily v službách úradov a verejných inštitúcií od policajných vozidiel cez sanitné vozidlá až po vozidlový park verejného sektoru čaká proces elektrifikácie.

Volkswagen navyše na celom ostrove nainštaluje nástenné nabíjačky Elli, aby bola zabezpečená rozsiahla nabíjacia infraštruktúra. Projekt slúži ako podrobný plán pre realizáciu stratégie dekarbonizácie koncernu Volkswagen, a preto má silnú podporu nezávislého poradného zboru koncernu pre otázky trvalej udržateľnosti. „Zmena klímy ohrozuje existenciu ľudstva,”  povedala na úvod Margo T. Ogeová, členka poradného zboru pre trvalú udržateľnosť a bývalá riaditeľka Úradu pre dopravu a kvalitu ovzdušia americkej Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA).

Astypalaia je ostrov v južnej časti Egejského mora. S rozlohou 100 km2 je porovnateľný napríklad s nemeckým ostrovom Sylt. „E-mobilita prispeje v spojení s energiami z obnoviteľných zdrojov k minimalizácii najhorších prejavov zmeny klímy. Ako povedal Aristoteles: ´V našich najtemnejších chvíľach sa musíme sústrediť na to, aby sme videli svetlo.´ Projekt Astypalaia je svetlom v tme a prispeje k realizácii čistej mobility budúcnosti,“ dodala Ogeová. .

Na gréckom ostrove Astypalaia  žije okolo 1300 obyvateľov, avšak každý rok ho navštívi 72.000 turistov. Astypalaia v súčasnosti ponúka len veľmi obmedzenú verejnú dopravu s dvomi autobusmi, ktoré fungujú len na malej časti ostrova. Doteraz pokrývajú spotrebu energie takmer výlučne fosílne zdroje. V budúcnosti zohrá ostrov úlohu priekopníka trvalo udržateľného cestovného ruchu. Zásadným pilierom je pritom prechod na trvale udržateľnú mobilitu.

-jj-, zdroj a foto: Volkswagen

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov