Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Volkswagen Touareg odteraz parkuje pomocou mobilu

Volkswagen Touareg odteraz jazdí na parkovacie miesta aj z nich úplne automaticky. Diaľkovým ovládaním pomocou smartphonu.

Typická situácia: napríklad poschodové parkovisko na letisku. Tesne pred odletom. Úzke parkovacie miesta. A to znamená zastaviť auto v jazdnom pruhu, vyložiť batožinu z batožinového priestoru, znovu nastúpiť, manévrovanie s autom do obmedzeného priestoru a nakoniec sa z neho nejakým spôsobom dostať. Je to mimoriadne stresujúce. Túto úlohu Touaregu teraz preberá Park Assist s diaľkovým ovládaním. Takže od teraz kein stress. To je za predpokladu, že Touareg je okrem iného autom biznismenov. Skôr to však vidím ako účinný nástroj pre poisťovne, ako sa vyhnúť vysokým škodám (moderné svetlomety, snímače…) v úzkych parkovacích miestach shopping centier, ktoré už dávno nezodpovedajú súčasne preferovanej skupiny SUV áut.

Základom nového systému je Park Assist, ktorý umožňuje poloautomatické parkovanie na parkovacích miestach, kedy sa o riadenie stará auto a vodič stláča plynový a brzdový pedál.

Nový Touareg teraz ide o rozhodujúci krok ďalej, pretože nový Park Assist s diaľkovým ovládaním prvýkrát pracuje úplne automaticky – inými slovami, ovláda aj motor a brzdu. Nový systém ponúka 2 prevádzkové režimy: v prvom režime zostáva vodič sediaci vo vozidle a odtiaľ ovláda systém; v druhom režime vodič vystúpi z Touaregu a pomocou svojho smartfónu vykoná parkovací manéver. V obidvoch prípadoch SUV samostatne jazdí do alebo z parkovacieho miesta v smere dopredu alebo dozadu. A čo viac, robí to na všetkých druhoch parkovacích miest.

Touareg je prvým Volkswagenom, ktorý je schopný asistovať pri manévrovaní bez vodiča na palube.

V druhom režime vodič vystúpi z vozidla ešte pred samotným parkovacím manévrom. Vodič použije ako diaľkový ovládač svoj smartphone a aplikáciu VW Remote Park Assist Plus. Funguje to takto: aj tu vodič aktivuje hľadanie parkovacieho miesta klepnutím na pole „P“ na obrazovke informačného systému. Vodič si opäť vyberie jedno z ponúkaných parkovacích miest. Keď sa zobrazí displej „Zošliapnite brzdu a stlačte a podržte tlačidlo alebo zvoľte Park Assist s diaľkovým ovládaním“, a tu musí zvoliť druhú možnosť, čiže Park Assist s diaľkovým ovládaním. Vodič ťukne na doplnok, vezme kľúč od vozidla, vystúpi z vozidla a následne prostredníctvom aplikácie aktivuje parkovací manéver. Vodič za týmto účelom stlačí na smartfóne tlačidlo „Drive“ a parkovanie sa teraz spustí. Aj tu musí byť z bezpečnostných dôvodov neustále stlačené tlačidlo „Drive“. Automobil SUV teraz jazdí na parkovacie miesto úplne automaticky.

Ženeva 2020: VW Touareg R – najsilnejší zo silných

Ak by chcel vodič odstavený Touareg vytiahnuť z obmedzeného parkovacieho miesta, na aktiváciu automatického vystúpenia z parkovacieho miesta vodič jednoducho naštartuje motor pomocou aplikácie VW Remote Park Assist Plus stlačením tlačidla ŠTART / ENGINE / STOP na smartfóne. Po naštartovaní motora sa na mobilnom telefóne zobrazia dostupné manévre pre jazdu z parkovacieho miesta, napríklad „Vpred vľavo“ alebo „Vpravo vpred“. Vodič teraz iba zvolí smer a aktivuje manéver na výjazd z parkovacieho miesta stlačením ikony tlačidla „Drive“. Aj v tomto prípade musí vodič z bezpečnostných dôvodov neustále stlačiť digitálne tlačidlo

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov