Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Rodinné auto ako pretekársky špeciál? Jedno také je na predaj

Peugeot 806 si pamätáme ako praktickú rodinnú dodávku. Vedeli ste však, že upravené MPV úspešne bojovalo aj na známom belgickom okruhu?

Písal sa rok 1995 a nový rodinný automobil Peugeot 806 bol v predaji už niekoľko mesiacov. Vynikal obrovským vnútorným priestorom i praktickosťou a zdalo sa, že nikomu nenapadne s týmto autom pretekať. V tom čase sa však Pascal Wirtmeur, ktorý mal na starosti rozpočet na propagáciu značky Peugeot rozhodol, že model 806 dostane na 24 hodinové preteky na okruhu Spa Francorchamps v Belgicku.

Rodinná dodávka tak putovala do rúk tímu Kronos Racing, kde z nej konštruktéri v spolupráci s automobilkou Peugeot spravili beštiu na štyroch kolesách. Šasi zostali rovnaké, no pod kapotu sa dostal dvojliter s výkonom 280 konských síl, ktorý bol následne spriahnutý s upravenou pretekárskou prevodovkou. K tomu si prirátajte ochrannú klietku, výstuhy a mnoho ďalších dielov predovšetkým zo špeciálov ako Peugeot 306 Maxi či 406 Supertourisme.

Na aute jazdila belgická posádka v zložení E.Bachelart, Ph.Vermeullen a P.Witmeur a veruže bola úspešná. Neobvyklý počin je o to cennejší, že na trati dodávka súperila s malými a ľahkými pretekárskymi špeciálmi.

Peugeot 806 však nebol primárne určený na okruh a poruchy prišli pomerne rýchlo. Najskôr službu vypovedali brzdy a nakoniec sa porúčal aj samotný motor. Keď rodinne MPV neskôr z pretekov odstúpilo, ľudia mu horlivo tlieskali.

My sme tento jedinečný kúsok z nedávnej histórie objavili na stránke www.racecarsdirect.com/Advert/Details/116692/1995-peugeot-806-pro-car. Tak čo, idete si preň?

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov