Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Kamaz 54901 Hi-Tech – Rusov zaskočí cenou!

Odkedy Mercedes zainvestoval do Kamazu, tak sme svedkami obrovskej transformácie. Postupne odhľadovaný model ťahača, špičková verzia, ponúka lepšie technické parametre a vyšší komfort práce. Odtiaľ pochádza aj názov tohto nového vozidla, Kamaz 54901 „Hi-Tech“.

Hi-Tech má byť vyššou verziou 54901, teda ťahača s kabínou, ktorú dobre poznáme z Mercedesu Actros. Jeho hlavnými charakteristickými znakmi bude výkonnejšia hnacia sústava. Zatiaľ čo model 54901 má štandardne motor s výkonom 450 k, tu použijú motor s výkonom 550 k v kombinácii so zosilnenou automatickou prevodovkou. Motor je nový agregát Kamaz P6, vyvinutý spolu s Liebherrom, a prevodovku je Traxon, ktorú dostanú od ZF.

 

Kamaz 54907: Budúcnosť ruskej dopravy

Aj brzdový systém bude modifikovaný. Verziu Hi-Tech vybavia hydraulickým retardérom, zatiaľ čo parkovacia brzda sa bude ovládať pomocou tlačidla. K dispozícii bude navyše odlišný dizajn interiéru, v ktorom je vrchná časť palubnej dosky potiahnutá mäkkým materiálom, ako aj aktívny tempomat, ktorý automaticky udržuje vzdialenosť od vozidiel vpredu.

 

Kamaz 54901 Hi-Tech už prechádza finálnymi prípravami a realizácia predaja je plánovaná na druhú polovicu roku 2021. Jedinou otázkou je, či ruskí zákazníci budú pripravení zaplatiť za toto auto? Už je známe, že model 54901 má podobnú cenu ako lacnejšie značky dobre známych ťahačov križujúcich cesty EÚ. Hi-Tech môže byť ešte drahšia, a cena sa skutočne nebezpečne približuje spomínanému Mercedesu Actros.

Zdroj a foto: trucksplanet.com

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov