Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Pápež František má nové auto. Je ním Toyota Mirai

Toyota Mirai poháňaná palivovými článkami sa stala súčasťou flotily papamobilov pápeža Františka. Auto je darčekom z Japonskej biskupskej konferencie. Problém je len jeden - najbližšia čerpacia stanica na vodík je od Vatikánu vzdialená viac ako 600 km.

Ekologický papamobil sa zaradil do flotily vozidiel, ktoré používa pápež František. Počas pápežovej púte do Japonska sa používala biela Toyota Mirai s prídavnou strechou tesne nad zadným sedadlom. Teraz miestny episkopát (súhrn biskupov) rozhodol, že auto by malo ísť do Vatikánu. Je však málo pravdepodobné, že by ho pápež v dohľadnej dobe často používal.

Dôvod je jednoduchý – najbližšia stanica na tankovanie vodíka je v Bolzane neďaleko rakúskych hraníc, 640 km od Vatikánu. To je viac ako očakávaný dojazd Toyota Mirai. Môže sa teda stať, že darček bude úplne zbytočný. Je možné, že auto, rovnako ako  veľa vozidiel darovaných v minulosti pápežovi, pôjde na charitatívnu aukciu a pomôže tým, ktorí to potrebujú.

Za zmienku stojí, že počas svojho pontifikátu František už používal rôzne automobily, ktoré neboli nevyhnutne prispôsobené na prepravu významných osobností. V minulosti ho bolo vidno okrem iných vo Volkswagene Golf, Forde Focus, Fiate Idea alebo v papamobile na báze Hyundaiu Santa Fe.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov