Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Žeby konečne zelené Ministerstvo vnútra SR? Predbehla nás aj Ukrajina

Ministerstvo vnútra rozbehlo nový projekt, ktorý sa bezprostredne dotýka ekológie. Zapožičali niekoľko kusov modernej techniky. Čo na tieto stroje poviete vy?

Ministerstvo vnútra SR  tvrdí, že doprava produkuje takmer 30 % všetkých emisií oxidu uhličitého v EÚ a cestná doprava sa na nich podieľa zo 72 %. Európska únia stanovila cieľ obmedziť emisie CO2 z dopravy do roku 2050 o 60 percent (v porovnaní s úrovňou emisií v roku 1990. Ide o dôležitú snahu v oblasti znižovania emisií skleníkových plynov. Ministerstvo vnútra SR chce byť súčasťou ich znižovania a prispieť tak k udržateľnosti životného prostredia.

Postupnými krokmi chcú zaradiť do plánu Verejného obstarávania na rok 2021 nákup ekologických vozidiel. S ohľadom na fakt, že sa doteraz na MV SR autá s hybridným motorom alebo elektrickým nevyužívali a ani nenakupovali, rozhodli sa si ich najskôr otestovať formou zmluvy o výpožičke so spoločnosťami Škoda Auto Slovensko, s.r.o., Toyota Central Europe-Slovakia s.r.o., KIA Bratislava, s.r.o. a P Automobil import, s.r.o. po dobu šiestich, resp. 12 mesiacov. Zapožičané automobily budú využívané v priamom policajnom výkone a aj úradníkmi. Po ukončení testovania bude vyhodnotené, aké typy automobilov (elektromobil, full hybrid, plugin hybrid) sú vhodné na nasadenie do výkonu.

Spoločnosť Toyota Central Europe-Slovakia s.r.o. bezplatne zapožičia vozidlá Toyota CAMRY, Toyota COROLLA TS a Toyota RAV4 pomaľované farbami PZ. Určené budú do priameho policajného výkonu, kde bude testovaná ich vhodnosť. Dovolíme si podotknúť, že plné hybridy sú do toho prostredia najrozumnejšou voľbou.

Spoločnosť Škoda Auto Slovensko, s.r.o. rezortu bezplatne zapožičia 2 vozidlá: Škoda Superb – plugin hybrid, ktorá bude plnohodnotne využívaná na kancelárii ministra vnútra a Škoda Citigo – elektromogil v civilných verziách. V najbližších mesiacoch očakávajú 4 kusy hybridných vozidiel Škoda Octavia. V budúcom roku očakávajú aj novinku, plne elektrický model ENYAQ.

Prostredníctvom spolupráce s Automobilovými opravovňami MV SR budú zapožičané do testovania aj elektrické vozidlá od spoločnosti KIA Bratislava, s.r.o., konkrétne KIA Soul a KIA Niro a od spoločnosti P Automobil import, s.r.o. vozidlo Peugeot 208.

Mimochodom, policajti z Ukrajiny už vyše roka užívajú hybridy od Toyota a Mitsubishi.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov