Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


GPS Speeedometer – Namiesto okuliarov?

GPS Speeedometer je jednou z mnohých aplikácií pre smartfóny, ktoré ponúkajú digitálny tachometer.

Máte staršie auto a na čítanie používate okuliare? Inými slovami – nemáte v aute digitálny tachometer a čoraz ťažšie lúštite údaje na prístrojoch, no do diaľky vidíte bez problémov? Určite vám život uľahčí digitálny tachometer, ktorý si vo forme aplikácie môžete stiahnuť do vášho smartfónu. Potom už stačí vhodný držiak na vhodnom mieste a môžete ho využívať počas jazdy.

GPS Speedometer for Car pochádza od srbského vývojára a je prístupný bezplatne. Funguje v oboch základných operačných systémoch. Trocha vás po inštalácii bude otravovať reklama, ale veď je v základnej verzii zadarmo… Angličtina v nastavení nie je problém, sú to základné výrazy alebo pomôže niektorý z mnohých prekladačov. Odporúčam dovoliť aplikácii sledovať vašu polohu len počas zapnutia aplikácie.

Na základnej obrazovke sa vám biele na čiernom (to je podľa mňa najlepšia kombinácia) objaví dostatočne veľký údaj tachometra a to je to, čo potrebujete. V „okuliarovom“ režime (ale ten využite až po zastavení) môžete odčítať aj prejdenú vzdialenosť a čas jazdy,  maximálnu a priemernú dosiahnutú rýchlosť. Počas jazdy zobrazuje aj nadmorskú výšku (veľmi približne, s rozlíšením 100 m), vonkajšiu teplotu a kompas s udaním orientácie v stupňoch. Ešte jednoduchší je (a prehľadnejší) režim „Digital Simple“, ukazujúci len rýchlosť jazdy a najvyššiu dovolenú rýchlosť. Zvoliť si môžete aj režim head-up a farbu číslic. Ďalšie konfigurácie sú už za poplatok, ale tieto voľné celkom postačujú. Za príplatok sa dá nastaviť tiež mnoho ďalších funkcií, ale, ako som už naznačil, mne ide najmä o digitálny tachometer.

V praxi to celé funguje bez problémov. Keď sa „chytí“ GPS signál, údaje sa zobrazujú podobnou rýchlosťou, na akú sme zvyknutí pri zobrazovaní rýchlosti v navigácii. Indikovaná rýchlosť sa mierne líši od „tachometrovej“, no teoreticky by údaj z GPS mal byť objektívnejší.

Možno si poviete – časy sú príliš neľahké na to, aby som sa zaoberal čímsi takým, ako je digitálny tachometer. Nesúhlasím. Možno ste si všimli, ako gazdiné doma poupratovali aj tie najtemnejšie kúty kredencov, ako sú obrobené záhradky. Tak prečo si dôkladne nevyčistiť aj interiér svojho auta a neobohatiť jeho prístrojovku o užitočného pomocníka? Napokon, ten, o ktorom bola reč, je len jedným z naozaj mnohých svojho druhu.

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov