Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Aston Martin DB5 Junior: Ikona pre novú generáciu

Automobilka Aston Martin a spoločnosť The Little Car Company vyvinuli spolu nové vozidlo DB5 Junior.  Dvojtretinový elektrický juniorský automobil je určený pre vzbudenie vášní a záujmu o šoférovanie u najmladšej generácii.

Najlacnejšie autíčko, ktoré má hmotnosť 270 kg, stojí 35.000 libier (38.330 eur), najsilnejší model
Vantage 45.000 libier (49.280 eur). Aston Martin DB5 Junior má podobnú výbavu ako väčší originál.
Junior dostal tiež drevený volant s tromi ramenami, ktorý sa dá jednoducho odstrániť, aby sa do vozidla lepšie nastupovalo.

Spomínané spoločnosti pracovali na výrobe tohto elektromobilu celkovo 15 mesiacov. Juniorské auto je založené na referenčnom 3D skenovaní, čím je dosiahnutá úplná presnosť a autentickosť. Automobil je vyvinutý tak, aby mohol vedľa seba pojať jedného dospelého plus dieťa, a tým zdieľať skutočnú lásku k šoférovaniu.

Hliníkový podvozok a kompozitné telo poskytujú veľmi tuhú platformu pri spomínanej celkovej hmotnosti.
Pri vývoji vozidla bolo skutočne veľmi dbané na jeho autenticitu – napríklad DB5 Junior má rovnaké ikonické „krídla“, „štít“ a odznaky DB5 Aston Martin ako pôvodný model z roku 1963. Ak budú šoférovať autíčko napríklad aj dievčatá, získajú potom základy pre lepší odhad so skutočným autom.

Rovnako ako jeho veľký brat je palubná doska plná funkčných nástrojov Smiths, ktoré boli chytro aktualizované pre modernú dobu. Namiesto ukazovateľa stavu paliva nájdeme samozrejme na vozidle stav batérie, zatiaľ čo teplota oleja je teraz obmenená za teplotu motora.

A navyše pred sedadlom spolujazdca sa môžeme pokochať rovnakými Smithsovými hodinkami, aké bolo možné vidieť v pôvodnom automobile zo 60. rokov minulého storočia. Pred palubnou doskou sa nachádza dokonalý volant a výkon vozidla je regulovaný hliníkovými pedálmi plynu a brzdovými pedálmi, pričom podľa očakávaní sú tu funkčné svetlomety, brzdové svetlá atď.

V skutočnom štýle DB5 je vozidlo štandardne dodávané v slávnej farbe Silver Birch s plne čiernym koženým
interiérom a kobercom. Na zadnej strane je dokonca batožinový priestor. Juniorské vozidlo má tiež možnosť
zvoliť si tri jazdné režimy – Novice, Expert a Preteky.

Novice má najvyššiu rýchlosť stanovenú na 19 km/h, pokiaľ sa šofér vzdiali až na 30 metrov, automobil sa
automaticky vypne a zastaví. Je vhodný pre úplných nováčikov v riadení. Expert má maximálnu rýchlosť posunutú na 30 km/h. V móde Preteky sa jedná o nastavenie „Balance of Performance“, ktoré umožňuje vyrovnanie zrýchlenia a najvyššej rýchlosti vozidla s ostatnými modelmi spoločnosti Little Car Company (32-64 km/h).

-jj-, zdroj a foto: Aston Martin a The Little Car Company

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov