Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Project Edward zomrel, nahradili ho ROADPOL safety days

Ten, kto sa orientujete v problematike bezpečnosti v spojení s dopravnou políciou, určite zachytil, že organizácia združujúca dopravné polície v EÚ, tzv. Tispol, zanikol, resp. sa pretransformoval na Roadpol. Rovnako ako významný projekt Edward, Ďeň, kedy na cestách EÚ nemal nikto zomrieť, sa zmenil na Roadpol safety days.

Táto akcia po celej Európe mala pôvodne odštartovať už zajtra.  Mala trvať od 16. do 22. septembra ale kvôli Covid-19 sa presúva na 15.-22. novembra. Preto sa o 2 mesiace na cestách takmer všetkých krajín EÚ pripravte na možno o trochu viac policajtov ako ste bežne zvyknutí.

Sily dopravnej polície členských krajín ROADPOL sa úž niekoľko rokov zúčastňujú tejto kampane zameranej na bezpečnosť na cestách. Slovensko pred časom zo starého Tispolu vystúpilo a ani na novej oficiálnej stránke nefigurujeme ako člen, takže naďalej ostávame v tom, že členom ROADPOL-u stále nie sme. To znamená, že sa oficiálne na našich cestách akcia konať nebude. Nevylučujeme, že v tieto dni však nepríde niečo vlastné, regionálne, alebo možno celoslovenské. Do kuchyne kompetentným totiž nevidíme. Pokiaľ ale mám správne informácie, tak z radov EÚ absentujeme v Roadpole iba my a Grécko. Na projekte však participujú aj ostatné európske krajiny ako Turecko či Švajčiarsko.

Tým, že sa jedná o medzinárodnú akciu, konkrétne činnosti policajtov sa v jednotlivých krajinách na ovplyvňovanie bezpečnosti a plynulosti premávky mierne líšia. Každý rok je na svetových cestách podľa štatistík usmrtených 1,35 milióna ľudí. Toto číslo sa musí znížiť a napomôcť tomu má univerzálna koordinácia a spolupráca na nadnárodnej úrovní.

KEDY sa budú konať Dni bezpečnosti ROADPOL?

Dni bezpečnosti ROADPOL by sa mali konať vždy v rovnakom čase ako Európsky týždeň mobility. Termín je teda ľahšie zapamätateľný. Na poslednú chvíľu sa však podľa zistených informácii zmenil.

Každý rok bude jedna z členských krajín hostiteľom hlavného podujatia. V roku 2020 sa hlavné podujatie malo uskutočniť 16. septembra v nemeckom Mainzi. Tam mali informovať o aktivitách kampane v roku 2020 a opäť mali vyzvať všetkých európskych občanov, aby ich v týždni podujatia aktívne podporovali. V závislosti od vývoja situácie s COVID-19 je však možné, že sa hlavná udalosť bude o 2 mesiace odohrávať iba digitálne.

Čo doteraz dosiahli?

Za posledné 4 roky počas Dní bezpečnosti ROADPOL v európskych uliciach členských štátov zomrelo až 52 ľudí. Ideálom by bolo znížiť toto číslo na NULU!

8 krajín nestratilo na svojich cestách ani jedného človeka počas všetkých dní kampane v rokoch 2016 – 2019. Poďakovanie a blahoželanie preto patrí osobitne všetkým ľuďom na Cypre, v Dánsku, Estónsku, Lotyšsku, na Malte, v Litve, Švajčiarsku a Švédsku, ktorí dosiahli tento vynikajúci výsledok.

Spravme si vlastné dni!

Nebudem rozoberať, prečo nie sme členom. Odpoveď by možno bola prostejšia ako si myslíte. Keby sme však boli, domnievam sa, že v praxi by bolo na cestách viac policajtov, viac by sa číhalo na priestupky a nepresadzovala by sa prevencia.

Zmyslom týchto dní je však niečo iné. Vodiči, ale aj ostatní účastníci cestnej premávky, jednotlivci, by sa mali nad sebou (nielen teraz) zamyslieť, a svojím konaním tak prispieť k zlepšeniu kritickej situácie nehodovosti a úmrtnosti na našich cestách. Pri projekte Edward dokonca existoval zoznam predsavzatí, ktoré mali účastníci dodržiavať. A pritom to nebolo vôbec komplikované, stačí používať len hlavu.

Aj my šírime osvetu

Aj my sa snažíme o osvetu medzi vodičmi, ktorá je mimoriadne dôležitá. Preto sme si už tento víkend pre účastníkov súťaže Vodič roka pripravili finálne podujatie, kde si budú môcť zmerať sily, niečo nové sa naučiť a tiež vyhrať zaujímavé ceny.

Zdroj: Roadpol

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov