Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota + Honda: Vodíkový autobus ako mobilná elektráreň

Japonské automobilky Toyota a Honda pracujú na systéme mobilných elektrárni. Ide o generátor zahrňujúci autobus na palivové články, ktorý umožňuje prepravovať veľké množstvo vodíku, prenosné zariadenia pre externé napájanie a prenosné batérie.

Toyota a Honda majú v pláne vytvoriť systém mobilnej elektrárne a začať prevádzkové testovanie dodávok elektriny spotrebiteľom. Systém nazvaný „Moving e“ je mobilný a je možné ho využívať v dobe katastrofy. Nabíjacia stanica má navyše na palube priestor, kde ľudia môžu dočasne zložiť hlavu, a poslúžia tak nielen ako dopravný prostriedok, ale aj ako miesto na odpočinok v dobách katastrofy.

Zariadenie pomôže napríklad s riešením kritickej situácie pri dodávkach elektriny do postihnutých oblastí. Uplatnenie nájde aj v normálnych časoch, napríklad pre zásobovanie elektrinou na exteriérových akciách či festivaloch. Nasadenie vypadá tak, že mobilné externé generátory elektriny a mobilné batérie načerpajú elektrinu z autobusu s palivovými článkami, ten v tomto prípade slúži ako zdroj energie, a dodajú elektrinu spotrebičom.

Vozidlo na palivové články vyvinuli podľa autobusu Toyota FC Bus. Je vybavené dvojnásobným počtom vysokotlakových vodíkových nádrží, čím výrazne narástol maximálny objem prevážaného vodíkového paliva, a nabíjacia stanica tak dokáže zaistiť vysoký výkon a vysokú kapacitu výroby elektrickej energie. Vyprodukuje až 454 kWh pri maximálnom výkone 18 kW.

-jj-, zdroj a foto: electrive.com, Toyota a Honda

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov