Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Maserati Ghibli Hybrid: Doba elektrifikovaná

Automobilka Maserati vstupuje do sveta elektrifikácie. Nové vozidlo Ghibli Hybrid predstavuje jeden z najambicióznejších projektov Maserati a po uvedení nového motoru MC20 pre superšportové autá je to ďalší krok smerom k novej ére značky s trojzubcom vo svojom logu.

Nie je náhoda, že na predstavenie hybridnej technológie zvolili práve sedan Ghibli. Tento model, z ktorého sa od uvedenia na trh v roku 2013 vyrobilo viac než 100.000 kusov, dokonale stelesňuje DNA talianskej automobilky z Modeny. Značka Maserati sa navyše zaviazala, že do sveta elektrifikácie vstúpi bez toho, že by musela meniť svoju kľúčovú filozofiu a hodnoty. Výsledkom je vytvorenie tohto ukážkového hybridného vozidla.

Ghibli Hybrid si zachováva svoj zvuk charakteristický pre každé vozidlo Maserati. Príchod nového Ghibli Hybrid tak rozšíri ponuku Maserati, ktorá je teraz ešte konkurencieschopnejšia a ešte lepšie reaguje na požiadavky trhu. Vozidlo Ghibli Hybrid je možné rozpoznať na prvý pohľad čiastočne aj vďaka novému designu interiéru a exteriéru. Spoločným menovateľom restylingu vyvinutého v Centro Stile Maserati je modrá farba.

Modrú farbu vybrali pre ľahké rozpoznanie všetkých vozidiel s hybridnou technológiou aj nového sveta, ktorý reprezentujú. Na exteriéri charakterizuje modrá farba tri ikonické postranné vzduchové výduchy, brzdové čeľusti a blesk v ovále, ktorý obklopuje trojzubec na zadnom stĺpiku. Rovnaká modrá farba sa znovu objavuje v interiéri auta, obzvlášť na výšivke sedadiel. Nové Ghibli Hybrid má prednú mriežku navrhnutú tak, aby lamely predstavovali ladičku – prostriedok hudobníkov.

Tá vydáva extrémne čistý tón a navyše evokuje samotný symbol trojzubca. Významné zmeny sú aj na zadnej strane vozidla, kde sa nachádzajú svetlá s úplne novým designom a profilom pripomínajúcim bumerang. Inšpiráciou pre nich bolo vozidlo 3200 GT a Alfieriho koncept vozidla. V súlade so svojou DNA zvolila značka Maserati hybridné riešenie zamerané primárne na zlepšenie výkonu a zároveň na znížení spotreby a emisií.

Hybridná technológia využíva kinetickú energiu, ktorú vozidlo zhromažďuje pri pohybe, obnovuje ju a pri spomaľovaní alebo brzdení ju mení na elektrinu a ukladá do batérie. Inovatívny pohon, ktorý je výsledkom precíznej vývojárskej práce technikov a konštruktérov modenského laboratória Maserati, kombinuje interný zážihový motor (4 valce, turbo, objem 2,0 l) so 48-voltovým alternátorom a doplnkovou elektrickou superdobíjačkou (e-Booster) s podporou batérie.

Toto riešenie je v danom odvetví jedinečné. Je prvým z novej generácie automobilových pohonov a predstavuje dokonale vyvážený pomer výkonu, efektivity a potešenia z riadenia. Batéria je uložená v zadnej časti vozidla, čo je najvhodnejšie pre čo najlepšiu distribúciu hmotnosti. Táto verzia váži približne o 80 kg menej než dieselová. Vďaka maximálnemu výkonu 330 koní a krútiacemu momentu 450 Nm pri 1500 otáčkach za minútu sú údaje o výkone vozidla Ghibli Hybrid veľmi pôsobivé:

Napokon, najvyššia rýchlosť je stanovená na 255 km/h, pričom športiak dokáže zrýchliť z pokoja na stovku za 5,7 sekundy. Pasažieri vozidla Ghibli Hybrid si môžu aj naďalej užívať nezameniteľný zvuk, ktorý je charakteristický pre všetky modely Maserati, a to vďaka optimalizovanému výfuku so špeciálne navrhnutými rezonátormi. Ghibli Hybrid navyše predstavuje debut nového programu Maserati Connect, ktorý umožňuje neustále prepojenie s vozidlom. Výmena informácií pokračuje aj počas jazdy, aby dokázal šofér ponúknuť tie najlepšie služby.

Okrem aktualizácie softvérových balíčkov systém tiež kontroluje vozidlo a pri mimoriadnych udalostiach monitoruje bezpečnostné služby. Inteligentný asistent Maserati je multimediálny systém poslednej generácie založený na digitálnych vstupoch zo softvéru Android Automotive, ktorý ponúka inovatívnu užívateľskú skúsenosť plne prispôsobiteľnou podľa osobných preferencií šoféra. HD obrazovka multimediálneho systému bez rámu s novou grafikou a užívateľsky prívetivejším použitím má teraz namiesto 8″4 veľkosť 10″1.

Luxusné vozidlo od Maserati tiež po prvý raz predstavuje nový nástrojový panel s digitálnymi zariadeniami a novou grafikou. Nové Ghibli Hybrid reprezentuje prvý krok v pláne, ktorý povedie k elektrifikácii všetkých nových modelov Maserati. Prvými plne elektrickými vozidlami talianskej značky budú GranTurismo a GranCabrio. Tieto modely uvedú na trh v priebehu budúceho roka.

-jj-, zdroj a foto: Maserati

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov