Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Prichádza totálna likvidácia zájazdových autobusárov

Kým letná turistická sezóna, aj vďaka otvoreným hraniciam do Chorvátska, či regiónalnej turistike možno nepredstavovala až taký totálny masívny prepad, blíži sa kritická zima v ktorej za krátky koniec ťahajú zájazdoví autobusári.

Zájazdovým dopravcom, z ktorých väčšina teraz rieši kvôli kríze existenčné problémy, začínajú vo veľkom ubúdať jesennej a zimné zákazky. Dôvodom je neistá epidemiologická situácia a tiež nedostatočné finančné rezervy. Väčšina firiem má finančné rezervy len do konca roka, časť z nich sa rýchlo míňa už teraz.

Počas krízy títo dopravcovia prišli o takmer všetky svoje tržby. V minulosti to pred letom potiahli aspoň čiastočne školské výlety. Počas leta síce podnikanie mierne oživili zhruba na 20% pôvodných tržieb, podľa odhadov sa však situácia v najbližších mesiacoch výraznejšie nezmení. A to môže byť pre väčšinu podnikateľov v oblasti likvidačné.

Všetci sa boja…

… že opäť prídu opatrenia a nebude možné vycestovať, alebo sa výraznejšie zhromažďovať, či už v otvorených, alebo uzatvorených priestoroch. Tak sa akcie rušia radšej už teraz. A to neohrozuje len dopravcov, ale aj podnikateľov poskytujúcim služby, hoci si myslím, že domáci poskytovatelia rekreačných služieb dostali toho roku v lete veľkú šancu ukázať sa, čo vlastne vedia a čo môžu ponúknuť. Navyše našťastie pre hotelierov, individuálna turistika aktuálne funguje aj teraz a zdá sa, že aj bude, len autobusy zívajú prázdnotou.

Množstvo menších firiem preto končí s podnikaním a vracia autobusy leasingovým spoločnostiam. Mnoho firiem rieši aj problémy s dlhmi, ktorých vyrovnanie môže trvať a pravdepodobne aj bude trvať niekoľko rokov. Nepravidelná doprava navyše čelila problémom už pred krízou.

Aj v zahraničí

S rovnakými trablami, ako bojujú slovenskí dopravcovia, majú problém aj inde. Rovnakú situáciu hlásia aj v Českej republike. Obávam sa, že veľa malých podnikateľov v doprave sa už jednoducho nebude vedieť postaviť na nohy…

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov