Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


3 pruhy na Moste Lafranconi a úpravy s tým spojené. Šípime problémy!

Cesty sa nafúknuť nedajú. V Bratislave pribúdajú autá rýchlejšie, ako sa na prvý pohľad zdá. Cesty nestíhajú a preto sa uchyľuje k riešeniam, ktoré mne osobne sú proti srsti. 3 pruhy na moste Lafranconi majú dopravu zrýchliť.

Keď sme nedávno v jednom článku napísali, že na novej ceste D4/R7 v odstavnom pruhu vozidlo odstavené na krajnici označené šípkou netvorí  výraznú prekážku (vzhľadom na aktuálnu hustotu vozidiel), pár ľudí nám toto tvrdenie vyčítalo.

Teraz však pribudli ďalšie úseky frekventovaných ciest, diaľnica D2 v Bratislave, na moste Lafranconi (po starom Most mládeže) v smere na Brno, kde úplne absentuje odstavný pruh. V opačnom smere toto riešenie funguje už nejaký ten rok, ale nepovažujem ho za šťastné s ohľadom na množstvo dopravných nehôd a škodových udalostí a vyťaženosť s tým spojenú. Už len čakám, kedy podobné riešenie spravia aj na frekventovanom Prístavnom moste (po starom Most hrdinov Dukly), ktorý si toto riešenie pýta ako soľ, lebo jednoducho nestíha a je jedno, či je piatok, alebo sviatok… Len čo tá nevyhnutná bezpečnosť?

NDS v oficiálnej tlačovej správe uvádza, že realizáciou zmeny v dopravnom značení zvýšia komfort jazdy motoristov. Značením vytvoria plnohodnotný tretí jazdný pruh v smere do Mlynskej doliny. Tým sa však značne zvýši miera rizika vodičov, ktorí budú musieť v uvedenom úseku z rôznych dôvodov zastaviť (nehoda, porucha…)

Zmena trvalého dopravného značenia nepochybne prinesie väčšiu priepustnosť a plynulosť dopravy na bratislavskom moste Lafranconi. Stojí to však  za to? Dokedy budeme využívať takéto riešenia?

Jedno je však pravdepodobné. Kolóny, ku ktorým dochádza v poobedňajších hodinách na moste Lafranconi z dôvodu zaraďovania sa vozidiel idúcich od Einsteinovej smerom do Mlynskej doliny, by sa tak mali výrazne zmierniť.

Veľký pozor. Prebehla úprava výjazdu z Bratskej ulice a od Bergu na D2!!!

Vodiči, ktorí jazdíte po pamäti, hlavne od Bergu, dajte si pozor a sledujte dopravné značky. Aktuálne je situácia taká, že na konci oblúkového pripájača na dialnicu je osadené len dopravné značenie „Daj prednosť v jazde“. Pred tým absentuje dopravné značenie, ktoré by upozorňovalo vodičov na to, že v uvedenom úseku došlo k zmene organizácie dopravy – nová platná vyhláška už toto dopravné značenie nepozná. Kým v minulosti ste sa mohli bezkolízne od nadjazdu pripojiť, už pár dní musíte dávať prednosť autám v smere od Bratskej ulice. Značky upravujúce bezkolízne pripájanie sú aktuálne zakryté. Predpokladáme, že v dohľadnej dobe ešte dôjde k úprave dopravného značenia v uvedených úsekoch, takže nám, vodičom, neostáva nič iné, len mať oči na stopkách a eliminovať jazdenie popamäti.

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov