Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyperion XP-1: Vodíková raketa

Tak, nech sa páči! Akcelerácia z pokoja na stovku v priebehu 2,2 sekundy a maximálna rýchlosť stanovená na hodnotu 356 km/h. To by na úvodný perex hádam aj stačilo.

Motoristickí nadšenci už zrejme spozorneli, ale zďaleka nejde o ďalší atraktívny superšportiak na elektrický pohon. Hyperion XP-1 sa vymyká zaužívaným preferenciám, pretože má jazdiť na vodík. V americkom meste Orange v štáte Kalifornia sídli ďalší tím, ktorý je presvedčený, podobne ako napríklad Toyota, že vodík bude znamenať revolúciu pre dopravu.

Tam, kde väčšina spolieha už na elektrické batérie, Hyperion XP-1 zvolil menej prebádanú vodíkovú cestu. Hyperion XP-1 využíva k pohonu vodíkové palivové články. Karbónovo-titanový podvozok umožňuje držať hmotnosť celého auta pod 1248 kg. Vodík je uložený v nádržiach z uhlíkových vlákien.

Vývojársky tím sľubuje až neuveriteľné špecifikácie: dojazd na jedno naplnenie až 1635 km, maximálna rýchlosť 356 km/h a zrýchlenie z nuly na stovku len niečo cez dve sekundy. Tvorcovia Hyperion XP-1 si plánujú zahájiť výrobný proces za dva roky. Uvidíme, či sa im podarí splniť plány, pretože realizácia výroby je väčšinou najťažšia fáza podobne ambicióznych projektov..

-jj- zdroj a foto: slashgear, hyperion

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov