Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Toyota Woven City alebo bezemisné mesto budúcnosti

Woven City je mesto novej generácie, ktoré automobilka Toyota od základov buduje na úpätí ikonickej hory Fudži. Aglomerácia ako z inej planéty vznikne v priebehu niekoľkých rokov.

Novo vznikajúce firmy Woven CORE, Woven Alpha a Woven Planet Holdings sa zamerajú na rozvoj softvéru pre automobily, autonómnu jazdu, automaticky generované mapy a mobilitu v širokom zmysle slova, teda na technológie, ktoré uľahčujú ľuďom pohyb alebo vzdialené fungovanie. Ich označenie zámerne nadväzuje na názov mesta Woven City. Obyvatelia nového mesta sa zúčastnia na mimoriadnom experimente, ale zároveň budú viesť normálny život.

Pôjde o živé laboratórium, kde budú inžinieri spoločnosti Toyota a spolupracujúci vedci testovať najmodernejšie technológie založené na umelej inteligencii. Woven City bude autonómne, ekologické a energeticky samostatné mesto. Obyvatelia budú využívať inteligentnú dopravu, teda bezemisné vozidlá, domáce roboty, inteligentne naplánované komunikácie a zeleň určenú k odpočinku a rekreácii. Celý kolos potom budú napájať fotovoltaické články a vodíkové technológie.

Projektantom mesta je Bjarke Ingels, autor projektov, ako sú nová veža World Trade Center v New York City, Lego House alebo Google Mountain View. Výskumná a vývojová spoločnosť Toyota Research Institute – Advanced Development, Inc. (TRI-AD), z ktorej vznikne nová skupina firiem Woven, bola založená v marci roku 2018 v Tokiu, aby zaistila plne integrovaný softvér pre automatizované automobily. Za posledné dva roky urobila firma značný pokrok vo vývoji najmodernejšej pokročilej technológie pre podporu jazdy pod názvom Teammate, ktorá je založená na Mobility Teammate Concept.

TRI-AD tak teraz vstupuje do poslednej fázy svojej evolúcie, aby zaistila mobilitu ľudí, tovaru a informácií automatizovanou jazdou, bezpečnostnými technológiami, mobilnými zariadeniami  a robotikou, a to okrem iného mimo vďaka vývojovým prácam a testom vo Woven City. „Na začiatku roku sme predstavili koncepciu Woven City, mesta, ktoré bude slúžiť ako živé laboratórium, v ktorom vzniknú technológie zľahčujúce život a zaisťujúce všetkým čo najväčšiu možnú mobilitu,“ popisuje Akio Tojoda, prezident Toyota Motor Corporation.

„Teraz dôjde k preorganizovaniu TRI-AD a vzniku troch nových firiem, ktorých názvy obsahujú slovo Woven, ktoré pochádza od slova weave teda väzba. Čiastočne nás inšpirovali tri typy komunikácií v novom meste a určených na rôzne formy mobility, ktoré sa vzájomne pretínajú, ako by boli prepletené. Slovo woven má však ešte iný význam, pro Toyotu dôležitý. Korene značky Toyota siahajú až k automatickému tkáčskemu stavu, ktorý vynašiel Sakiči Tojoda, otec Kiičira Tojodu – zakladateľa Toyota Motor Corporation,” prezradil Tojoda.

Úlohou troch nových spoločností, ktoré v januári 2021 vzniknú z TRI-AD, bude rozvoj a zavedenie technológií, ktoré premenia najväčšieho výrobcu automobilov na svete na dodávateľa široko chápaných prostriedkov a služieb mobility. Za týmto účelom vznikne nový holding Woven Planet a dve spoločnosti, ktoré mu patria, totiž Woven CORE a Woven Alpha. Woven CORE má za úlohu vypracovať a uviesť do masového užívania technológie automatizovanej jazdy.

Woven Alpha bude skúmať nové obchodné možnosti a inkubovať inovatívne projekty, ktoré prekračujú hranice súčasných aktivít Toyota Motor Corporation. Sú to napríklad Woven City, Arene (otvorená platforma pro vývoj programovateľných automobilov) a Automated Mapping Platform (platforma určená k vývoju precíznych máp na základe údajov zhromažďovaných automatizovanými vozidlami). Firma Woven Alpha bude rovnako dozerať na výskumy vykonávané vo Woven City.

Woven Planet Holdings potom bude mať na starosti strategické rozhodnutia pre celú skupinu, rozširovať spolupráci s partnermi, vytvárať nové obchodní možnosti a poskytovať spoločné korporátne služby firmám zo skupiny Woven. O tom, ako veľký je projekt budovania úplne nového autonómneho a bezemisného mesta Woven City, svedčí aj to, že v súvislosti s ním Toyota vytvára nové spoločnosti, aby mohla ľahšie rozvíjať svoje prelomové technológie, ktoré zďaleka nekončia len pri autách. Dôkazom bude práve život v takzvanom meste budúcnosti, ktoré vzniká v blízkosti posvätnej hory Fudži.

-jj-, zdroj a foto: Toyota

 

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov