Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Domáca výmena oleja v Poľsku šialene zdraží!

Zatiaľ sa to našťastie netýka Slovenska, ale našich severných susedov. U nás sa už domáca výmena oleja akosi nenosí, resp. poznám iba pár ľudí, čo to ešte robia a je to skôr prostriedok na odreagovanie ako nástroj ako ušetriť.

Už v budúcom roku bude výmena oleja v Poľsku znamenať nový druh povinnosti, ktorý v konečnom dôsledku pre spotrebiteľa znamená aj dodatočný poplatok. Vláda pracuje na balíku zákonov, ktoré by mali bojovať s nelegálnou likvidáciou ropných látok, čo odôvodňujú predovšetkým negatívnym vplyvom na životné prostredie

Čo z toho plynie? Predajcovia olejov budú musieť pridať nový poplatok, ktorý sa premietne do sumy pri nákupe. Ak váš motor zožerie nejaké to deco na výmenu, môžete si gratulovať. Problémy nastanú keď začnete počítať na litre. Ak však máte niektorý z „neštastne“ preslávených žráčov oleja, tak pri návšteve v Poľsku pri kupovaní oleja na dolievanie si tiež poriadne priplatíte.

Navrhované pravidlá sú len ďalším pokusom o zníženie fenoménu spaľovania použitého motorového oleja, ktoŕý sa hojne používa na vykurovanie. Podľa vládnych odhadov je ročne spálených až 100 000 ton olejov na lacnejší spôsob vykurovanie v domácnostiach.

V správe „Nakladanie s použitými olejmi – navrhované zmeny a doplnenia zákona uvádzajú: „Podľa súčasných vysoko nepresných údajov o veľkosti trhu s mazivami, ako aj o objeme zberu a nakladaní s odpadovými olejmi v Poľsku sa šedá ekonomika na týchto trhoch odhaduje na niekoľko stoviek miliónov zlotých rozpočtových strát…“.

V tlačovej správe spoločnosti PAP píšu:  „Nezákonné používanie odpadových olejov ako vykurovacích olejov – bez ohľadu na poškodenie životného prostredia a zdravia ľudí – sa premieta aj do merateľných daňových strát vrátane nezaplatenej spotrebnej dane.

Ako to bude vyzerať v praxi?

  • Poplatok sa pripočíta k cene novo zakúpeného oleja.
  • Záloha bude vrátená najneskôr do 90 dní od dátumu zakúpenia, keď kupujúci vráti použitý olej a predloží potvrdenie o kúpe.
  • Poplatok je možné vrátiť nielen na mieste nákupu nového oleja, ale aj na inom mieste, kde starý olej „vykúpia“.
  • Systém vyberania a vracania poplatkov bude pokrývať servisy a všetkých predajcov mazív (bežné obchody s auto dielmi + online predajcovia).
  • Kaucia nebude účtovaná, iba v prípadoch, ak vrátite príslušné množstvo použitého oleja počas nákupu. Nevyriešená otázka, čo s „prirodzeným“ úbytkom oleja.
  • Ak nakupujete olej online, predajca bude musieť uviesť najbližšie miesto (na dodaciu adresu), kde budete musieť použitý olej vrátiť.
  • Dohľad nad zúčtovaním poplatkov budú vykonávať miestne príslušné daňové úrady
  • Vytvorí sa spoločný systém zberu odpadového oleja

Podľa dostupných informácii sa zdá, že poplatok pri 5 litrovom balení sa má pohybovať v sumách cca 100 PLN, čo je približne 20 eur. To sú v podstate 2/3 ceny samotného 5 litrového balenia oleja kúpeného prostredníctvom online predajne.

Foto: Archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov