Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Elon Musk a Tesla žalujú start-up Rivian

Šéf automobilky Tesla Elon Musk plánuje podať trestné oznámenie na konkurenčnú značku Rivian. Ambiciózny americký start-up totiž podľa neho lanári bývalých aj súčasných zamestnancov firmy Tesla, od ktorých kradne know-how.

Značka Rivian má špecifické postavenie. Ešte nevyrobila žiadny automobil ani elektromobil, ale už má objednávky na svoje vydarené koncepty. Vďaka finančnému krytiu zo strany Amazonu a automobilky Ford jej nechýbajú ani smelé plány, pričom už stavia fabriku. Navyše, plne elektrický pick-up, ktorý je v zámorí obľúbenou triedou, príde na trh skôr ako Muskov futuristický Cyber Truck. A zrejme tento fakt, je hlavným kameňom úrazu…

Mimochodom, prototypy elektromobilov Rivian R1T vyrazili už pred rokom na veľkolepú cestu dlhú 20.800 km, ktorá viedla z juhoamerickej Patagónie až do Los Angeles v Kalifornii. Zábery z cesty Rivian priebežne medializuje. Takže všetko nasvedčuje tomu, že elektromobily Rivian R1T, a následne aj SUV R1S, budú v súčasnej ponuke na trhu viac ako konkurencieschopné. Na trh majú ísť po aktuálnom odklade v polovici budúceho roku.

 

Vizionár Musk pri svojich obvineniach upozornil na niektoré neštandardné praktiky. Rivian údajne ťahá dôležité odborné informácie od niekdajších aj aktuálnych zamestnancov Tesla. Niektorí zamestnanci údajne kradli patentované informácie na diskoch a brali ich priamo do Rivianu. Vyšetrovatelia už údajne vypočuli niekoľko zainteresovaných zamestnancov a minimálne jeden z nich sa k tomu priznal. Rivian má v súčasnosti okolo 2500 zamestnancov, pričom mnohí z nich prišli z významných technologických a automobilových firiem.

Podľa žaloby dvoch prepravcov zo Sillicon Valley ide údajne až o 180 bývalých zamestnancov automobilky Tesla, z ktorých 70 prešlo priamo po trase Tesla – Rivian. Vedenie spoločnosti Rivian sa vo svojom oficiálnom stanovisku zachovalo diplomaticky. Značku Tesla obdivuje za jej vedúcu úlohu a obnovenie očakávaní toho, čím elektromobily môžu byť. Rivian sa bránil. Každý jeho nový zamestnanec musí potvrdiť, že neprenesie žiadne duševné vlastníctvo.

-jj- Cleantechnica, The Verge, Rivian, Tesla

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov