Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Hyundai vytvára novú značku IONIQ pre elektrické autá

Spoločnosť Hyundai Motor Company oznámila spustenie novej značky IONIQ, ktorou bude označovať svoje nové elektrické automobily s batériami (BEV). Pod značkou IONIQ bude Hyundai ponúkať „individualizované elektrifikované zážitky“ prispôsobené rozličným životným štýlom.

Počas najbližších štyroch rokov automobilka uvedie tri nové elektrické modely, po ktorých budú nasledovať ďalšie. Presne v súlade s rýchlo rastúcim dopytom na trhu a ambíciou Hyundai stať sa lídrom na globálnom trhu elektrických automobilov. Na splnenie poslania značky IONIQ spojí Hyundai Motor svoje súčasné know-how vo výrobe elektrických automobilov – ako je ultra-rýchle nabíjanie či priestranný interiér – s ďalšími inováciami v oblasti technológií, dizajnu a služieb.

Znovuzrodenie IONIQ

Hyundai po prvý raz použil názov IONIQ, zložený zo slov “ion” a “unique” (jedinečný) pri predstavení dlhodobého výskumného a vývojového projektu IONIQ, zameraného na dopravu šetrnú k životnému prostrediu. Na základe tohto projektu vznikol v roku 2016 modelový rad IONIQ, prvý automobil na svete, ktorý v jednej karosérii poskytoval tri alternatívy elektrifikovaného pohonu – hybridný, plug-in hybrid a elektrický. Odteraz bude IONIQ predstavovať rastúci záväzok spoločnosti Hyundai k udržateľnosti a inováciám a bude pomáhať pri dosahovaní cieľov spoločnosti v oblasti čistej mobility. Značka IONIQ bola navrhnutá tak, aby spojila mobilitu meniacu život s environmentálnymi aspektmi a doteraz pomáhala pri dosahovaní elektrifikovaného pokroku. Existujúce vozidlá IONIQ – hybridné, PHEV, EV – nebudú zastrešené pod novou značkou IONIQ.

IONIQ 5/ IONIQ6 / IONIQ 7

Pod značkou IONIQ budú uvedené na trh viaceré modely označené číslami. Párnymi číslami budú označené limuzíny a nepárnymi číslami SUV. Prvým bude SUV strednej triedy IONIQ 5, ktoré bude mať premiéru začiatkom roka 2021. Dizajn modelu IONIQ 5 bude vychádzať zo štúdie 45 Concept z frankfurtského autosalónu v roku 2019. V roku 2022 bude nasledovať športová limuzína IONIQ 6, dizajnovo vychádzajúca z najnovšej štúdie Hyundai Prophecy, predstavenej v marci roku 2020. Tretím modelom bude v roku 2024 veľké SUV, označené IONIQ 7.

Platforma E-GMP

Modely značky IONIQ budú využívať novú technickú platformu E-GMP (Electric Global Modular Platform), ktorá umožní rýchle nabíjanie a dostatočný dojazd a umožní tiež transformovať interiér kabíny na „inteligentný obytný priestor“. To bude znamenať všestranne nastaviteľné sedadlá, bezdrôtovú konektivitu a jedinečné prvky ako napríklad odkladacie schránky vytvorené ako zásuvky. Zmena paradigmy sa prejaví aj v užívateľských rozhraniach, ktoré budú jednoduché, intuitívne a ergonomické, aby sa posádka vozidla cítila úplne slobodne.

Strategy 2025

Spoločnosť Hyundai Motor Group oznámila, že plánuje predávať 1 milión elektrických automobilov ročne a s trhovým podielom 10 percent patriť k lídrom na globálnom trhu elektrických automobilov v roku 2025. V rámci plánu Strategy 2025 sa Hyundai Motor Company chce stať celosvetovo tretím najväčším výrobcom automobilov šetrných k životnému prostrediu s predajom 560 000 batériových elektrických vozidiel (BEV) v roku 2025. Okrem toho sa bude sústrediť aj na vývoj a predaj vozidiel poháňaných palivovými článkami (FCEV).

 

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov