Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


Subaru BRZ skončilo, nástupca je vo hviezdach

To, čo sa šepkalo, sa stalo skutočnosťou. Subaru už nevyrába BRZ. Ukončenie výroby modelu BRZ, ktorý je dvojičkou Toyoty GT86, bolo oznámené už pred niekoľkými mesiacmi. V marci 2020 sa Subaru pochválili ešte edíciou na rozlúčku pre vybrané trhy.

Teraz sa musíme rozlúčiť s modelom, ktorý sa posledných 8 rokov ponúkal bez väčších zmien. Každý, kto si túto hračku kúpil, neoľutoval. Vyznačovala sa ľahkým uvedením do driftu, zábavou a vynikajúcou manipuláciou. To všetko znamenalo veľkú zábavu z jazdy za relatívne malé peniaze.

Škoda, že sa výrobca nikdy nerozhodol osadiť výrazne výkonnejšiu jednotku. Sériový 2,0-litrový boxer s výkonom 200 koní síce s prehľadom stačil, ale pár fanúšikov automobilku ostro kritizovalo, že to bolo málo.

Čoskoro podobný osud zastihne aj dvojičku Toyotu GT86, ktorú vyrábali v rovnakej japonskej továrni ako BRZ. Zatiaľ neexistujú priami nástupcovia, je však viac ako isté, že skôr alebo neskôr prídu, otázne v akej podobe a s akým pohonom.

Neoficiálne sa  šepká, že Japonci pracujú na novom dizajne založenom na platforme TNGA. Pod kapotou by sa mal nachádzať 2,4-litrový, preplňovaný motor s výkonom viac ako 250 koní, ktorý okrem iného používa Subaru na americkom trhu. Výmena BRZ a GT86 určite nebude jednoduchá úloha, ale podľa novej Supry nie je pochýb o tom, že čakať sa oplatí… hoci spojenie s BMW prinieslo veľa kritiky.

Foto: archív

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov