Automagazin.sk
Oficiálne stránky najčítanejšieho motoristického magazínu na Slovensku


HAKATRON – Autičkári, máte po chlebe!

Včera sme sa zúčastnili prvého verejného testu novej aplikácie HAKATRON, ktorá poriadne skomplikuje život autičkárom - zlodejom áut.

HAKA je na Slovensku už známa „firma“, či skôr aplikácia. HAKA Systém a neskôr HAKA Systém+ si od r. 2018 stiahlo 120 000 užívateľov, ktorým krádeže áut nie sú ľahostajné a pomocou spomínaných aplikácií sa podarilo nájsť už 221 ukradnutých áut. Užívatelia lustrovali viac ako 3 000 000 vozidiel.

Pomaly však nastáva čas pre absolútne radikálnu zmenu systému a my sme boli pri jeho prvom verejnom teste. Názov sa mení na HAKATRON a užívateľ už nemusí zadávať evidenčné číslo alebo VIN číslo auta, ktoré sa mu zdá podozrivé. Stačí, aby si svoj mobil s inštalovanou aplikáciou umiestnil tak, aby jeho kamera mala dobrý výhľad na evidenčné čísla áut, okolo ktorých prechádza, teda na premávku. Aplikácia si sama automaticky načíta TEČ (tabuľku s evidenčným číslom) všetkých áut, ktoré zaregistruje kamera a keď je na auto s daným TEČ vydané pátranie, okamžite spustí alarm, že našlo kradnuté auto.

V praxi vám teda stačí ísť po ceste a keď stretnete kradnuté auto, tak vás na neho aplikácia automaticky upozorní a vy môžete kontaktovať políciu. A nielen to. Systém zároveň vyhodnotí aj to, keď je na aute iná TEČ ako by malo mať. V tomto dokonca predbieha policajný systém SOITRON. Ten totiž vyhodnocuje iba to, či je na dané EČV (evidenčné číslo vozidla) vydané pátranie, ale keď na kradnuté auto zlodeji umiestnia TEČ z „čistého“ auta, tak môžu okolo policajtov prechádzať bez obáv.  Okolo užívateľov HAKATRON však nie. V prospech SOITRONU však hrá logicky kvantitatívne obšírnejší zdroj informácii z medzinárodných interných databáz, ktorá ale môže mať aj falošné signály.

Aplikácia HAKATRON užívateľa okamžite upozorní, že na danom aute je iná TEČ, resp. iné EČV, než by malo mať. Mimochodom, tipnite si, koľko stál našu políciu systém SOITRON? Vývoj HAKATRON-u stál iba 15 000 eur. Systém pracuje on-line a je spojený s databázou hlásených kradnutých áut 8 štátov, medzi nimi napríklad aj Česká republika a Maďarsko. On-line znamená, že v tom istom momente, ako niekto zadá kdekoľvek v týchto 8 štátoch do evidencie nejaké kradnuté auto, začne aplikácia HAKATRON hľadať toto auto. A samozrejme aj všetky ostatné, ktoré sú v databázach týchto 8 štátov. On-line však neznamená vysoký dátovú záťaž, užívateľ sa teda nemusí obávať vysokých platieb za mobilné dáta.

Covid-19: Počet krádeží áut klesol, ale…

Test v areáli Slovakia Ringu ukázal, že systém pracuje spoľahlivo a rýchlo – vyhodnotenie, resp. upozornenie na kradnuté auto, ale aj na auto s vymenenou TEČ sme dostali v reálnom čase, prakticky okamžite, keď sme boli ešte za inkriminovanými autami alebo sme boli na ich úrovni. Aplikácia HAKATRON je v súčasnosti už hotová pre operačný systém iOS a zhruba do dvoch mesiacov bude hotová aj pre Android.

Na trh sa dostane v rovnakom čase a podobne ako predošlé HAKA System a HAKA System+ bude bezplatná, budete si ju môcť stiahnuť z Google Play alebo Apple Store. Autičkári teda budú mať opäť o niečo, a dovolím si povedať, o poriadny kus ťažšiu „robotu“. Štefan Farkaš, „hlava“, ktorá stojí za občianskym združením HAKA, však má jasnú víziu aj o ďalšom vývojom stupni systému… O tom však nabudúce. Nateraz, zhruba o mesiac kontrolujte Apple Store a Google Play, stiahnite si aplikáciu HAKATRON a pomôžte aj vy v boji proti krádežiam áut. Nabudúce totiž môže zmiznúť to vaše.

Rada na záver

Keď sa rozhodnete POLÍCIU SR vyrozumieť, je nutné nahlásiť, kde ste auto videli, kedy a kam smerovalo, prípadne kde sa nachádza teraz. Tiež je relevantná informácia o osádke, napr. počet, vzhľad, oblečenie, či vyberali nejaké predmety z vozidla a pod… Navedie vás k tomu operátor linky 158, ale odpoveď na otázky v štýle “neviem” situácii naozaj nepomôže.

Obyčajné telefonické nahlásenie informácie, že vám aplikácia našla ukradnuté auto, ale Vy neviete poskytnúť žiadnu relevantnú informáciu orgánu policajného zboru, môže byť pre tento orgán úplne zbytočná a ničomu nepomôžete. Ani samotná polícia nežiada, aby ste vozidlo prenasledovali a boli v ohrození života, alebo zdravia. Naozaj sa nemusíte hrať na detektíva, stačí poskytnúť súčinnosť, ktorá však musí mať aj hlavu aj pätu. Podanie oznámenia má určité pravidlá, a tie naozaj nemusíte ovládať, stačí len používať zdravý sedliacky rozum!

Pridať komentár

Vaša emailová adresa nebude zverejnená.

Odoslaním vyjadrujete súhlas s podmienkami Ochrany osobných údajov